Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Seniorka doplatila na důvěru

Přerov - podvodnice připravily ženu o 15 000 Kč  

Dne 3.2.2011 v odpoledních hodinách v Přerově, dvě neznámé pachatelky ve věku cca 16 a 45 let, kontaktovaly 75 letou ženu. Jako záminku použily trik s vrácením přeplatku za elektřinu, podmíněný kontrolou elektroměru. Poté ženě řekly, že musí naopak doplatit 1 000 Kč. Paní jim tuto částku dala. Po jejich odchodu však zjistila, že jí z obývacího pokoje zmizelo 14 000 Kč. Celková škoda byla vyčíslena na 15 000 Kč. Policisté případ šetří pro přečin krádež a přečin porušování domovní svobody. 
 
Několik rad, jak se vyhnout podvodu: 
  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte dovnitř.
  • Nikdy hned neotevírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu, vrácení přeplatku apod.), nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte nebo volejte na linku 158. Mějte na paměti, že žádná z organizací neposílá své zaměstnance, aby vám vrátili přeplatek či vybírali jakýkoliv nedoplatek.
  • Důležitá telefonní čísla mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
 7.2.2011
por. Mgr. Irena Urbánková

vytisknout  e-mailem