Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Seniorka málem zchudla o půl milionu

LIBERECKO - Další z pokusů podvodu na seniorovi zaznamenali liberečtí policisté. 

"Ahoj babi, mám velký problém a potřebuji půjčit hodně peněz", takhle nějak se ozval včera dopoledne 76leté ženě z Liberecka neznámý podvodník. Seniorka vnuka opravdu má a na telefonát zareagovala spontánně slovy : "To jsi ty Pavlíku ?".  Volající jí dal uspokojivou odpověď a další konverzaci bez problémů vedl jako její vnuk. Ženě sdělil, že se dostal do  finančních nesnází a proto nutně potřebuje půjčit 500 000 korun. Seniorka ho byla odhodlaná zachránit před průšvihem, ať to stojí, co to stojí,  a okamžitě mu přislíbila svou pomoc s tím, že zruší své stavební spoření. Podvodník, který se za jejího příbuzného vydával, jí dokonce objednal taxislužbu, která ji zavezla do jejího peněžního ústavu do města. Zde ale žena zjistila, že to se zrušením stavebního spoření nebude tak jednoduché, a že se na něj vztahuje 17-ti denní výpovědní lhůta. Když to podvodníkovi sdělila, odradila ho tím a on už ji více nekontaktoval. Seniorka mu přitom zrušením dvou vkladních knížek stejný den obstarala hotovost 40 000 korun, kterou mu nabídla do začátku, ale o tak "málo" peněz nestál.

K tomu, aby vše oznámila policistům, ji přiměla její sousedka, které se svěřila. Oznamovatelka se z jejího popudu spojila se synem a také se svým skutečným vnukem a dozvěděla se, že po ní žádné peníze nechtěl. Nyní se za to, že se nechala napálit a mohla přijít o celoživotní úspory, stydí.

Policisté v této souvislosti varují seniory před podvodníky, kteří je mohou telefonicky kontaktovat za stejným účelem, aby byli obezřetní a své peníze nikomu nedávali jen na základě telefonické žádosti. Ve chvíli, kdy budou o peníze takto kýmkoliv požádáni,  mohou naopak svou naivitu předstírat a peníze podvodníkům přislíbit,  ale hned potom o všem informovat policisty na tísňové lince 158.  Kriminalisté tak budou mít větší šanci podvodníky dopadnout.

8. 3. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem