Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Seniorka nenaletěla

Zachovala se naprosto správně. 

Případ by ale měl být varováním a hlavně jasným poučením pro ostatní. Když se osmašedesátileté ženě ve Veselé u Mnichova Hradiště ozval na telefonu její vnuk s tím, že je v Praze a chystá se kupovat auto, netušila seniorka, že se má stát obětí „dokonalého podvodu“. Na druhém konci telefonu totiž vůbec nebyl její příbuzný, ale zcela cizí člověk.
Po krátkém rozhovoru se po pár minutách tentýž hlas po telefonu ozval znovu. S nadšením ženě povyprávěl, že vybral nádherný vůz a jeho koupí, že překvapí rodiče. Vše mělo ale jeden zásadní háček. Potřeboval by nutně půjčit, protože už na auto složil zálohu a nemá peněz dostatek. Vyptával se, kolik by mu mohla babička půjčit a i když mu třicet tisíc připadalo málo, souhlasil.
Babička, ale nebyla zdaleka tak naivní, jak si podvodník myslel. Falešný vnuk jí tvrdil, že pro peníze posílá svého dobrého kamaráda. Aby prý nedala peníze hned tak někomu, tak že se prokáže heslem. Heslo se snažil také seniorce vnutit. Důchodkyně ale byla ostražitá a řekla, že nikomu cizímu ani s heslem žádné peníze dávat nebude. Musela si sice ještě od cizího podvodníka vyslechnout, že na ní není spolehnutí, ale jak se ukázalo, udělala naprosto správně.
Shodou okolností během pár minut totiž přijela k seniorce maminka skutečného vnuka, který nikde v Praze nebyl a neměl o půjčce ani ponětí. Případem se zabývají policisté z Mnichova Hradiště, přičemž případ by měl být pro seniory varováním. Nevěřte cizím lidem na telefonu a hlavně nikomu cizímu své peníze nedávejte. Důchodkyni v tomto případě patří poděkování za ostražitost a rozum na správném místě.
komisař Bc. Ladislav Mareš
2. 3. 2012

vytisknout  e-mailem