Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Seniorka přišla o desetitisíce

KARLOVY VARY – Policisté pátrají po totožnosti muže 

Kriminalisté žádají o pomoc při pátrání po totožnosti neznámého muže, který měl dne 10. ledna 2012 kolem 08.00 hodiny ranní zatelefonovat třiaosmdesátileté ženě z Krymské ulice a představit se jako její vnuk. Seniorce pak řekl, že chce koupit auto a potřebuje půjčit nějaké peníze, pro které si přijde kamarád Jirka.
 
Žena dala všechny ušetřené peníze do obálky a odnesla je před vchod domu, kde je předala neznámému muži, který s penězi odešel. Jakoukoliv informaci k pachateli, nebo k pohybu neznámého muže (identikit) v ulici Krymská, můžete volat na bezplatnou linku 158.
 
Prevence pro seniory:
 
Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu. Ochota „pomocníka“ může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl třeba i za použití násilí. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást. např., že je posílá příbuzný (syn, vnuk) a chce půjčit peníze. Nikdy cizím lidem nevěřte a peníze nepůjčujte, ať si příbuzní přijdou sami. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu, vody apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
 
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji. Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. Berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete. Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky. Kabelku nebo tašku nepokládejte v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Nikdy ji neodkládejte s oděvem v šatně kina, divadla, restaurace, ani v čekárně u lékaře či na úřadech. Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí. Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc. 
 
por. Ing. Pavel Valenta
13.01.2012
Odkazy do noveho okna

Identikit

Identikit 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem