Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Seniorku okradl o více jak sto tisíc

JABLONECKO - Dosud neznámý pachatel v Lučanech nad Nisou v domě devadesátileté seniorky odcizil finanční částku 109.000,- Kč. Kriminalisté žádají o pomoc při pátrání po tomto pachateli, který využil její bezbrannosti. 

V úterý 24. listopadu v Lučanech nad Nisou odpoledne v přesně nezjištěné době mezi 15.00 a 17.45 hodinami dosud neznámý pachatel zazvonil na zvonek u domu v samotném centru města, ve kterém žije sama devadesátiletá žena. Této seniorce muž sdělil, že jí veze brambory, na což mu žena řekla, že si žádné brambory neobjednala. Neznámý muž si dále vymyslel, že je syn pana Vernera, kdy jej otec posílá vrátit dluh ve výši 100,- Kč a dal jí do ruky bankovku v této hodnotě i přesto, že ona o žádném takovém dluhu nic neví. Poté jí řekl, že má žízeň a že se jde k ní napít. V tomto okamžiku se již stařenka nezmohla ani na slovo a muž, aniž by mu to dovolila, vešel do domu, a to až do kuchyně propojené s obývacím pokojem. Seniorka nebyla v té chvíli schopna jakéhokoliv odporu, sedla si na chodbě na židli a čekala, až neznámý muž z jejího domu odejde. Tak se skutečně stalo, muž z domu odešel vchodovými dveřmi. Poté za ním stařenka tyto dveře zavřela. Kde všude se po domě muž pohyboval, nemá žena ani tušení. Ještě týž den patnáct minut před osmnáctou hodinou k této seniorce přijela její dcera, která ji pravidelně několikrát během dne navštěvuje a v tento den to bylo již podruhé – z první návštěvy od své matky odjížděla v patnáct hodin.

Matka své dceři o nezvané návštěvě neznámého muže hned řekla a bohužel následně obě společně zjistily, že tento muž neodešel z domu s prázdnou – stařence z jedné zásuvek v obývacím pokoji odcizil finanční částku ve výši 109.000,- Kč a její občanský průkaz.

K popisu neznámého muže okradená žena uvedla pouze to, že byl vysoký přibližně 175 – 185 cm a měl sportovní postavu. Na sobě v té době měl pravděpodobně tmavší rifle a tmavou modrou sportovní bundu. Vzhledem ke svému věku nedokázala neznámého pachatele blíže popsat. Jen si ještě všimla, že v době činu stálo u plotu vozidlo a možná se jednalo o dodávku tmavé barvy. Dům, ve kterém k uvedené události došlo, se nachází v centru města poblíž křižovatky silnice první třídy č. 14 s ulicí vedoucí k místní základní škole směrem do Horního Maxova.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Pachateli v případě dopadení vzhledem k výši způsobené škody hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Kriminalisté, kteří v současné době celý závažný případ šetří, žádají širokou veřejnost o pomoc při pátrání po dosud neznámém pachateli, který využil bezbrannosti devadesátileté ženy a ukradl jí více jak sto tisíc ušetřených korun. Veškeré poznatky směřující ke zjištění totožnosti tohoto neznámého pachatele a následně vedoucí i k jeho dopadení sdělte osobně policistům na kterékoliv služebně nebo telefonicky na bezplatné lince 158.

 

26. 11. 2015
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem