Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Série krádeží a podvodů byla objasněna

TEPLICE - Organizovaná skupina zlodějů a podvodníků si přišla na statisíce; Matka se synem prodávali drogy...  

Organizovaná skupina zlodějů a podvodníků si přišla na statisíce
     Policisté dopadli organizovanou skupinu devíti osob ve věku od 17 do 23 let, které na Teplicku páchaly rozsáhlou trestnou činnost. Celý případ dlouhé série krádeží a podvodů začal v polovině října loňského roku, kdy 20letý muž ukradl z šatní skříňky občanský průkaz spoluhráče ze sportovního klubu. Společně s dalšími dvěma spolupachateli ve věku 20 a 22 let pak objížděli prodejny s mobilními telefony v Ústí nad Labem, kde ve třech případech s pomocí kradeného průkazu zažádali o spotřebitelský úvěr na nákup iPhonu a souvisejících datových služeb. V jednom případě jim podvod vyšel a mobil získali, v dalších dvou prodejnách nepochodili.
 
     Když viděli, že jim vše vyšlo, okradl 20letý muž o doklady dalšího spoluhráče. Společně s 20letou dívkou pak oslovili 17letého mladíka, který byl podobný poškozenému, a nabídli mu rychlý přivýdělek. Poté, co ho instruovali, co má uvádět, odvezli ho do Ústí, kde se ve dvou případech vydával za okradeného a zažádal o úvěry na nákup iPhonu. V jednom případě mobil v hodnotě 13 tisíc korun a související datové služby získal, při dalším pokusu už mu úvěr poskytnut nebyl.
 
     Podle stejného scénáře pak v páchání obdobné trestné činnosti pokračovali až do prosince. Zatímco 20letý muž využíval nezamčených skříněk při sportovních akcích a okrádal další sportovce o doklady, další komplic oslovoval známé, kteří byli podobní okradeným. Následně v Teplicích a Ústí nad Labem v prodejnách s mobilními telefony žádali s ukradenými doklady o úvěry na nákup iPhonů, nebo jiného spotřebního zboží a většinou byli úspěšní.
 
     Okrádání spoluhráčů pak skončilo a hlavní organizátoři zvolili jiný způsob, jak se k cizím dokladům dostat. Buď sami, nebo s pomocí dalších mladých mužů a 20leté ženy začali vykrádat šatní skříňky v teplické plavecké a sportovní hale. Vybaveni štípacími kleštěmi, od poloviny prosince do ledna odstraňovali visací zámky v pánských a dámských šatnách, ze kterých kradli peníze, mobilní telefony, doklady a další cenné věci. S kradenými doklady pak objížděli prodejny a s pomocí dalších kompliců pokračovali v uzavírání úvěrových smluv a nákupech iPhonů a to v desítkách případů.
 
     Jeden z mladistvých dokonce na popud starších spolupachatelů neváhal o doklady okrást své rodiče. Protože mezi vrstevníky nenašli nikoho podobného, oslovili matku své spolupachatelky, která si pak ve dvou případech zažádala o úvěr na nákup zboží v hodnotě přes šedesát tisíc korun.
     V dalším případě 20letý muž, který se podílel na všech skutcích, okradl o občanský průkaz kamarádku, u které byl na návštěvě a s jeho pomocí opět získali další iPhony.
 
     Celkem si organizovaná skupina z prodejen odnesla iPhony v hodnotě kolem 350 tisíc korun, které následně prodávali do bazarů, nebo přes internetové inzertní servery. Kriminalisté, kteří byli skupině od ledna na stopě, zatím zajistili mobily v hodnotě kolem 170 tisíc, po dalších se zatím pátrá. O další úvěry na nákup telefonů v hodnotě kolem 150 tisíc korun se pachatelé pokusili bez úspěchu, buď jim nebyla půjčka poskytnuta úvěrovou společností, nebo měli podezření prodavači kvůli neshodě mezi žadatelem o peníze a fotkou na předložených dokladech.  
 
     Komplikovaný případ byl díky usilovné práci všech spolupracujících policejních složek naštěstí objasněn, v opačném případě by skupina v krádežích a podvodech pokračovala a způsobená škoda by byla daleko vyšší.
 
     V rozsáhlém případu již bylo zahájeno trestní stíhání deseti osob. Pouze dvouletý trest hrozí matce jedné z obviněných, která se dopustila úvěrového podvodu pouze v jednom případě a 22letému muži, který se také podílel jen na jednom skutku, a nejsou tedy stíháni jako členové této organizované skupiny.
     Až osmileté tresty odnětí svobody hrozí třem mužům ve věku od 20 do 23 let, kteří byli obviněni z trestných činů úvěrového podvodu, krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
     Stejný trest hrozí 20leté ženě a 22 letému muži, kteří byli obviněni ze zločinu úvěrového podvodu.
     Poloviční trest, tedy maximálně čtyři roky vězení hrozí dvěma 17letým mladistvým, kteří se budou zodpovídat ze zločinu úvěrového podvodu, jeden z nich navíc i z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
     Rok vězení hrozí dalšímu mladistvému obviněnému, který se v jednom případě podílel na vloupání do šatní skříňky a je tak podezřelý z krádeže.
     Vzhledem k tomu, že se všichni obvinění pod tíhou důkazů k protiprávnímu jednání doznali, s kriminalisty spolupracovali a nejsou dány vazební důvody, jejich vyšetřování probíhá na svobodě.
 
Matka se synem prodávali drogy
     Kriminalisté z teplického TOXI týmu dopadli další dvě osoby, které prodávaly drogy. Padesátiletá žena a její 31letý syn prodávali v místě svého bydliště a na dalších místech v Bílině drogově závislým osobám pervitin, policisté zadokumentovali stovky prodejů drogy v různém množství. Oba byli obviněni z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let.
 
Z garáže zmizela motorka
     Policisté pátrají po neznámém pachateli, který se vloupal do dvou garáží v Teplicích. Po násilném překonání vrat vnikl do řadové garáže, kde však nenašel nic cenného. Vloupal se proto do další garáže, ze které odcizil motocykl Kawasaki i s přilbou poškozeného. Celková škoda překročila částku 50 tisíc korun, policisté případ prověřují pro přečiny krádeže a poškození cizí věci, za které hrozí zloději v případě dopadení maximálně dvouleté vězení.
 
 Ukradený vozík
     Škodu téměř devět tisíc korun, způsobil zatím neznámý zloděj, který kradl v katastru obce Hrob. Z pozemku u rodinného domu odcizil v nočních hodinách nezajištěný přívěsný vozík za osobní automobil. Policisté případ prověřují jako přečin krádeže, za který trestní zákoník stanoví až dvouletý trest odnětí svobody a po pachateli i vozíku pátrají.
 
 
Teplice, 1. 4. 2015, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem