Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Série tří násilných trestných činů objasněna

PLZEŇ – Plzeňští policisté dopadli agresivního pachatele, který má na svědomí tři brutální útoky na náhodné občany.  

      Předáním usnesení o zahájení trestního stíhání dovršili téměř tříměsíční usilovnou a mnohdy mravenčí práci policisté 1. Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň. Ti zjistili, že pachatelem tří velmi brutálních útoků na náhodné občany, ke kterým došlo v poslední čtvrtině loňského roku na území města Plzeň, je jeden a tentýž pachatel – teprve 18letý muž z Plzně.

     Prvního skutku se mladý Plzeňan dopustil 31. října 2015 v centru Plzně. Společně se svým kamarádem, který ještě nedovršil 18 let věku, zcela bezdůvodně napadli dvojici sedící na lavičce v Šafaříkových sadech. Bez jakékoli příčiny nejdřív starší z agresorů zaútočil na 26letého muže. Toho bil pěstmi do hlavy a kopal do celého těla. Když přítelkyně napadeného vzala do ruky mobilní telefon a chtěla jím přivolat policii, vrhnul se na ní mladistvý spolupachatel a chtěl jí hovorové zařízení z ruky vytrhnout. Protože se žena bránila, chvíli se přetahovali a nakonec i ona utržila několik ran rukou do obličeje. Pachatel jí nakonec telefon z ruky vytrhl a i se svým kumpánem z místa odešli. Během chvilky se však k lavičce opět vrátili a ve fyzickém útoku na mladý pár pokračovali. Poté, co místo činu nadobro opustili, musel být napadený muž se zraněními, kdy se jednalo především o podlitiny a odřeniny v obličeji a zhmožděniny na těle převezen do plzeňské nemocnice. Toto jednání bylo kvalifikováno jako přečin ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečin výtržnictví.

    O měsíc později 18letý pachatel, tentokrát sám, zaútočil zcela bez příčin podruhé. Dne 28. listopadu 2015 kolem páté hodiny a 25 minuty ranní přistoupil k 34letému muži, který právě procházel po chodníku na ulici Rejskova v Plzni, a znenadání jej silou udeřil pěstí do obličeje. Poškozený musel být s poraněním oka, které si vyžádalo jedenáctidenní pracovní neschopnost, převezen do nemocníce v Plzni.

    Poslední trestný čin, který je teprve 18letému agresorovi kladen za vinu, se odehrál o dva dny později. Dne 30. listopadu loňského roku kolem půl druhé ráno v nonstop baru v Plzni na Slovanech jej oslovil 29letý muž a nabídl mu ke koupi navigaci. Pachatel však projevil zájem o notebook, který muž měl u sebe. Ten však uvedl, že přenosný počítač prodávat nechce a na prodej má pouze nabízené navigační zařízení. Podezřelý však trval na svém a prohlásil, že od toho okamžiku je notebook jeho majetkem a vyzval prodávajícího, aby se šli domluvit ven před restaurační zařízení. Tam se majitele elektroniky snažil přesvědčit o svém „právu“ na laptop vulgárními nadávkami a výhrůžkami. Nakonec poškozeného několikrát udeřil rukou do obličeje. Vzápětí se oba aktéři přesunuli zpět do baru na pánské toalety. I zde poškozeného pachatel fyzicky napadl. Ten nakonec z obavy o své zdraví ponechal laptop na toaletě a z místa utekl. Vzhledem k tomu, že v tomto případě pachatel užil násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, což se mu podařilo, bylo jeho jednání kvalifikováno jako zvlášť závažný zločin loupež.

         V průběhu šetření policisté dále zjistili, že mladý násilník je protřelým recidivistou. I přes svůj nízký věk totiž jeho rejstřík trestů „zdobí“ hned pět záznamů především za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Za zločin loupež byl dokonce v roce 2013 pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání 26 měsíců. Ten si vykonal teprve v červnu loňského roku.

     Vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem byl policisty ve věci podán podnět k návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl akceptován. Pokud bude za popsané protiprávní jednání pravomocně odsouzen, pak mu může být uložen až desetiletý trest odnětí svobody.

por. Ing. Hana Štefflová

11. ledna 2016

 

vytisknout  e-mailem