Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Série vloupání do rodinných domů objasněna

PLZEŇ – Plzeňští policisté odhalili a usvědčili dva muže, kteří se vloupali do deseti rodinných domů v Plzni na Lochotíně a na Doubravce. 

     Zahájením trestního stíhání dvou mužů dovršili policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň několikaměsíční práci při objasňování série deseti vloupání do rodinných domů, ke kterým došlo v plzeňských městských částech Lochotín, Doubravka a Skvrňany. Díky usilovnému šetření zjistili, že v pěti případech se této majetkové trestné činnosti dopustil 27letý muž z jižního Plzeňka, v jednom případě 21letý pachatel z Plzně a čtyři skutky spáchali společně. První z činů byl oznámen majitelem nemovitosti již 25. září 2013. Poslední vloupání provedli 15. listopadu loňského roku. Oba pachatelé vždy nejdříve vnikli na pozemek vybrané nemovitosti. Do domů se pak dostali poté, co poškodili přízemní okna, kterými vlezli dovnitř. V několika případech využili neobezřetnosti majitele obydlí, který ponechal buď pootevřené okno nebo neuzamčené vstupní dveře. Další děj se odehrával podle stejného scénáře. Nemovitost pachatelé prohledali a z ní odcizili vše, co mělo byť nepatrnou hodnotu. Kromě přenosných počítačů, televizorů, fotoaparátů a dalších příslušenství odcizili šperky, peníze, oblečení, osobní doklady, sportovní potřeby, ale neopovrhli ani dětskými kasičkami. V jednom případě se vloupali i do garáže u domu, odkud odcizili nářadí a hokejovou výstroj. Terčem jejich útoku se stal i rozestavěný rodinný dům v Plzni na Lochotíně, u kterého poškodili okno, dům prohledali, ale nic neodcizili. Zřejmě, aby neodešli s prázdnou, násilím vnikli do kůlny a stavební buňky a odtud odnesli nářadí, registrační pokladnu a basu piv. Svým jednáním majitelům nemovitostí způsobili celkovou škodu přesahující 200 tisíc korun.
     V průběhu šetření skutků bylo zjištěno, že oba pachatelé byli v minulosti již za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzeni. Starší z mužů dokonce nepodmíněně k výkonu trestu odnětí svobody v délce trvání 10 měsíců, který si v současné době odpykává ve věznici.
     Proti oběma recidivistům bylo zahájeno trestní stíhání pro přečiny krádež, poškozování cizí věci, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které staršímu muži hrozí až 5 let odnětí svobody, mladšímu pachateli tři roky vězení.
  
por. Ing. Hana Štefflová
13. května 2014

vytisknout  e-mailem