Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Série vloupání do sklepních kójí objasněna

KRAJ VYSOČINA: Mladý muž způsobil škodu téměř 400 tisíc korun 

sklepysklepy
Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, který se dopustil série vloupání do sklepních kójí. „Případ je výjimečný svým rozsahem. Pachatel se vloupal do šestačtyřiceti sklepních kójí, a to na území tří okresů, na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Dále se dopustil deseti krádeží na dalších místech domů, jako jsou společné chodby, kolárny, kočárkárny, půdy, suterény a sklady,“ řekl plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí Územního odboru Jihlava. Škoda, kterou pachatel způsobil, se vyšplhala na téměř 400 tisíc korun. Krádeží se dopouštěl v době od konce listopadu loňského roku do druhé poloviny března.
 
Jihlavští kriminalisté zaznamenali od začátku letošního roku nárůst počtu vloupání do sklepních kójí. Případům se intenzívně věnovali a pátrali po pachateli. Na místech vloupání prováděli kriminalističtí technici důsledné ohledání místa činu a pečlivě zajišťovali nalezené stopy. „Kriminalisté úzce spolupracovali s policisty obvodních oddělení, prováděli operativní šetření, kontroly na místech, kde by mohly být odcizené věci prodávány a v neposlední řadě sledovali pohyb podezřelých osob,“ přiblížil plk. Petr Petr s tím, že při realizaci jihlavští kriminalisté také úzce spolupracovali s kolegy Územního odboru Havlíčkův Brod a Územního odboru Pelhřimov. Výsledkem jejich maximálního úsilí bylo, že se kriminalistům podařilo zjistit podezřelého muže, kterého na konci minulého týdne v Jihlavě v dopoledních hodinách zadrželi. Zadržení muže proběhlo hladce, podezřelý byl při zákroku překvapen a nekladl žádný odpor. Kriminalisté ho převezli na oddělení služby kriminální policie a vyšetřování a následně ho umístili do policejní cely.
Kriminalistům se podařilo prokázat, že se trestné činnosti dopouštěl nejen na Jihlavsku, krádeže muž hojně páchal i v Humpolci a na Havlíčkobrodsku.
Policejní komisař zahájil trestní stíhání pětadvacetiletého muže z Havlíčkova Brodu. „Byl obviněn ze spáchání přečinu krádež, přečinu porušování domovní svobody a přečinu poškození cizí věci,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, v minulosti byl obviněný muž již opakovaně pravomocně odsouzen, převážně za majetkovou trestnou činnost.
 
„Při krádežích se pachatel zaměřoval na bytové domy, do kterých se dostával zejména po vypáčení vchodových dveří nebo využívat toho, že byly dveře neuzamčené. Jeho hlavním působištěm byly sklepní prostory a suterény, kde se vloupával do sklepních kójí nebo do místností společných koláren, kočárkáren nebo skladů,“ dodal komisař Radomír Němec. Při pohybu po domech, ale pachatel využíval i situace, když nalezl volně odloženou věc na chodbě nebo půdě. Nejčastěji pachatel kradl jízdní kola, alkoholické nápoje, nářadí, elektroniku, potraviny, rybářské a sportovní potřeby. Odcizil ale téměř vše, co při vloupání našel. Mezi odcizenými věcmi je i oblečení, obuv, motocykly, nádobí, hračky, akustická kytara, notebook a prací prostředky. Ke kurióznějším úlovkům pachatele patří také vánoční cukroví, paroží jelena nebo starožitné zrcadlo. S sebou si muž nosil batoh, do kterého odcizené věci ukládal. Při odnášení většího množství kradených věcí využíval i ve sklepních kójích nalezené kufry a další zavazadla. V případech, kdy se mu nepodařilo odcizit všechny věci najednou, odnášel je postupně a na místo se vracel. Odcizená jízdní kola pachatel využíval pro svoji přepravu z místa krádeže. Odcizené věci muž prodával dalším osobám a získané peníze použil pro vlastní potřebu.
 
V Jihlavě se pachatel dopustil krádeží celkem v sedmnácti sklepních kójích a dvou kolárnách domů, a to na ulicích Vrchlického, Hamerníkova, Fritzova, Březinova, Leoše Janáčka, Pavlovova, Ladova, Mošnona, Evžena Rošického a Židovská. Dvě jízdní kola v hodnotě pětadvacet tisíc korun odcizil ze sklepní kóje v domě na ulici Fritzova. Škodu ve výši dvacet tisíc korun způsobil krádeží horského kola ze sklepní kóje v domě na ulici Hamerníkova. Pro vydatnou dávku alkoholu si pachatel došel do domu na ulici Pavlovova. Ze sklepní kóje tam odcizil šedesát lahví alkoholu. Osmnáct lahví vína muž vzal ve sklepní kóji domu na ulici Vrchlického. Pánské košile, deštníky a dámské boty na podpatku pachatel odcizil ve sklepě domu na ulici Židovská. Na Jihlavsku se obviněný muž dále krádeží dopustil v Polné. V domech na ulici Palackého odcizil dva motocykly, kuchyňské nádobí a rybářské navijáky. Ani jeden z motocyklů mu však nešel nastartovat, a proto je nechal oba volně odložené na ulici, kde je následně nalezli policisté.
Na Pelhřimovsku se obviněný muž krádeží dopouštěl v Humpolci, kde se vloupal do domů na ulicích V Brance, Lnářská, Hálkova, Vosmíkova, Na Kasárnách a Jihlavská. Vysokou škodu, a to přes dvacet tisíc korun, způsobil při vloupání do domu na ulici Vosmíkova, kde odcizil motocykl, nářadí a rybářské potřeby.
Na Havlíčkobrodsku se muž dopouštěl krádeží v Havlíčkově Brodě a v Přibyslavi. V Havlíčkově Brodě se vloupal do domů na ulicích Nádražní, Jihlavská, Pražská, Žižkova, Bratříků, Na Valech a Ledečská, v Přibyslavi se krádeží dopustil v domech na ulicích Havlíčkova, Tržiště a U Lesa. Škodu sedmadvacet tisíc korun způsobil pachatel v domě na ulici Bratříků v Havlíčkově Brodě. Ze sklepní kóje tam odcizil dvě jízdní kola. Další horské kolo v hodnotě patnáct tisíc korun zmizelo ze sklepní kóje domu na ulici Ledečská. Dvě jízdní kola v celkové hodnotě dvanáct tisíc korun obviněný muž odcizil také v Přibyslavi v domě na ulici Tržiště.
 
Kriminalisté v současné době prověřují podezření, že se pachatel dopouštěl krádeží ještě i na dalších místech, a to nejen v Kraji Vysočina. Není vyloučené, že se počet skutků, kterých se muž dopustil, ještě zvýší.
 
sklepysklepy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por.  Bc. Jana Kroutilová, komisař
3. dubna 2012
 

vytisknout  e-mailem