Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Série vloupání objasněna

Českokrumlovsko a Českobudějovicko - Jednačtyřicetiletý muž byl obviněn z přečinů, porušování domovní svobody, krádež, poškození cizí věci, maření úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. 

Českokrumlovští Kriminalisté ve spolupráci s českokrumlovskými policisty objasnili případy vloupání do různých objektů na Českokrumlovsku a Českobudějovicku. Policisté v každém z případů provedli důkladné ohledání místa činu, zajistili stopy a vše řádně zadokumentovali. Na základě získaných informací a vyhodnocených stop se jim podařilo zjistit, že ve všech uvedených případech se jedná o stejnou osobu pachatele, a to jednačtyřicetiletého recidivistu z Českokrumlovska, kterého začátkem srpna kriminalisté zadrželi. Muž byl již v červnu letošního roku obviněn ze spáchání majetkové trestné činnosti. Vzhledem k tomu, že ve své protiprávní činnosti pokračoval, rozšířili kriminalisté trestní stíhání o další skutky. Jednačtyřicetiletý muž byl obviněn z přečinů porušování domovní svobody, krádež, poškození cizí věci, maření úředního rozhodnutí a vykázání a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vzhledem k tomu, že vznikla důvodná obava, že bude muž v páchání trestné činnosti pokračovat, policejní komisař podal státnímu zastupitelství podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby a policisté ho eskortovali do vazební věznice.

Policisté mu kladou za vinu, že se v době od začátku května 2021 do začátku srpna 2021 měl vloupat nebo se pokusit vloupat do 12 objektů. Jednalo o restaurace, obchody, kanceláře, budovu školského zařízení i rodinný dům. Ve většině případů ho zajímaly peníze, ale nepohrdl ani elektronikou, kávou, alkoholem a platební kartou. Do budov se dostával vždy násilím, čímž poškodil i majetek. Celková škoda byla odhadnuta na téměř 700 tisíc korun.

Aby toho nebylo málo, bylo mu prokázáno, že i přesto, že měl rozhodnutím Magistrátu hlavního města v Praze vysloven zákaz řízení motorových vozidel do ledna 2022, řídil dne 22. května 2021 vozidlo značky Peugeot v ulici Nad Nemocnicí v Českém Krumlově, kde byl zastaven a kontrolován hlídkou českokrumlovských policistů. Navíc se měl na cestu posilnit metanfetaminem, což potvrdil i znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie. Takového jednání se měl dopustit i přesto, že byl Okresním soudem v Českém Krumlově v dubnu letošního roku uznán vinným ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.  Navíc mu byl udělen i trest zákazu řízení motorových vozidel

O některých případech jsme informovali v tiskových zprávách.

https://www.policie.cz/clanek/vloupani-do-prodejny-230605.aspx

https://www.policie.cz/clanek/vloupani-do-restaurace-397675.aspx

https://www.policie.cz/clanek/vloupani-do-restaurace-651510.aspx Následně vyšlo najevo, že se navíc zmocnil platební karty, ze které vybral finanční hotovost.

https://www.policie.cz/clanek/vloupani-do-budovy-skoly-233826.aspx

https://www.policie.cz/clanek/kradez-penez-z-domu-818441.aspx¨

https://www.policie.cz/clanek/vloupani-do-hotelu-256154.aspx

https://www.policie.cz/clanek/vloupani-do-recepce-656076.aspx

Nelze než říci, dobrá práce.

por. Bc. Lenka Pokorná    ck.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

9. srpna 2021

vytisknout  e-mailem