Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Série vykradených domů zná pachatele

HODONÍNSKO: Zadržený muž kradl hlavně peníze a šperky  

Hodonínští policisté dopadli dvaatřicetiletého muže, který má na svědomí několik vloupání do rodinných domů, při kterých napáchal škodu za půl milionu korun. Krádeží vloupáním se dopouštěl nejen na Hodonínsku, kde má na svědomí sedm vykradených domů, ale také například na Břeclavsku, kde se vloupal do dalších osmi domů. Této trestné činnosti se opakovaně dopouštěl od ledna letošního roku.
Jeho postup se v zásadě neměnil. Nejdříve si vyhlédl dům, u kterého zkoušel zvonit na zvonek. V případě, že nikdo neotevíral, rozhodl se do domu vloupat. Ve většině případů se do domu dostával přes zahradu, po rozbití skla terasových dveří. Když nechtěl ztrácet čas, vykopl přímo vchodové dveře. Samotná krádež netrvala více než pár minut a poté odjel připraveným vozidlem na Slovensko, odkud pochází.
Jedním z případů je vykradený dům v Hodoníně, kde přelezl oplocení a vnikl na zahradu rodinného domu. Na terase rozbil sklo francouzských dveří, které si otevřel a  vešel do domu. Majitelům zmizela navigace, digitální fotoaparát, videokamera, peníze a zlaté šperky.  Okradeným tak způsobil škodu téměř 70tisíc korun.
Dalšího vloupání se dopustil například také v obci Hovorany. Zde se rovněž ze dvora dostal do domu poté co rozbil vstupní dveře. Při prohledávání domu vyházel věci ze skříní a šuplíků. Podařilo se mu odcizit finanční hotovost a různé šperky. Majitelé tohoto domu si škodu vyčíslili na 140tisíc korun.
Osudným a posledním se mu stal pokus o vloupání do domu v Hodoníně na ulici  Purkyňova. I tady měl v úmyslu provést krádež věcí z rodinného domu. Nejprve, jak bylo jeho zvykem, se přesvědčil zvoněním u vchodových dveří, zda není někdo doma. Pak dům obešel, přelezl plot a dostal se na zahradu. Na terase domu se díval přes dveře dovnitř. Tam se jeho pohled střetl s pohledem majitele, který byl naštěstí doma. Zatímco se zloděj dal na útěk, majitel domu zalarmoval policisty.
Na místo okamžitě vyjely hlídky hodonínských policistů. Po prvotním vytěžení oznamovatele k popisu možného pachatele, se daly do jeho hledání. Do pátrání byl přizván také služební pes, který vypracoval půlkilometrovou stopu a nasměroval pátrání do lokality mezi Hodonínem a Rohatcem. Tam byl také po nějaké době zloděj vypátrán a zadržen. Při jeho lustraci se zjistilo, že je po něm navíc vyhlášeno celostátní pátrání za skutky, kterých se dopustil na Zlínsku.
Policejní vyšetřovatel mu sdělil obvinění za trestné činy Krádež, Porušování domovní svobody, Poškození cizí věci, Neoprávněné opatření platebního prostředku, za které si může vyslechnout až pětiletý trest odnětí svobody. Policisté také podali návrh na vzetí tohoto muže do vazby. Soudce návrhu vyhověl a tak postrach rodinných domů již čeká na svůj soud za mřížemi vazební věznice.
 

nprap. Petr Zámečník

vytisknout  e-mailem