Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sériové vloupávání do domů

V pátek 21. ledna zadrželi kriminalisté dva muže bezprostředně po vloupání do rodinného domu. 

Kriminalisté se v průběhu minulého týdne zaměřili na oblast Prahy 6, kde docházelo ke zvýšenému počtu vloupání. V této oblasti v denních i nočních hodinách kontrolovali a sledovali podezřelé osoby. Díky velmi dobré práci, se jim podařili zadržet tyto dvě osoby, krátce po činu. Policisté si vyčkali u podezřelého vozidla, ke kterému po krátké chvíli dorazili muži, nesoucí v rukách HDD televizor a další lup z právě vykradeného domu. Při zadržení se jeden z mužů vydával stále za někoho jiného a odmítal sdělit své pravé jméno. Následně kriminalisté zjistili proč? Na šestatřicetiletého muže byl již čtvrtým rokem vydán soudem příkaz dodání do výkonu trestu, za obdobnou trestnou činnost.
 Při vloupání používali promyšlený systém. V jedné z ulic v oblasti Břevnova, Střešovic, Hanspaulky si vytipovali opuštěný dům, jehož majitelé nebyli doma. K němu se dostali přes zahrady sousedních domů. Někdy přestříhali a poškodili několik plotů, aby se dostali k zadní části. Zde za použití různých nástrojů vypáčili okna nebo dveře. V některých případech jejich drzost neznala hranic. Ze sousedních zahrad, přes které šli, si vzali žebřík a ten postavili pod okno, ke kterému nebyl jinak možný přístup.  V domech se zajímali převážně o peníze, šperky, drobnou elektroniku, notebooky a někdy neodolali ani televizorům. Do této chvíle kriminalisté vědí o desítce případů.
Oba muži byli obviněni z trestného činu krádeže vloupáním, poškození cizí věci, za což jim hrozí trest odnětí svobody na tři léta. Celková škoda je nyní vyčíslena na více než půl milionu korun. Oba muži jsou dále podezřelí z další desítky obdobných vloupání, kde je škoda vyčíslena na stovky tisíc korun.

 

 

nprap. Eva Kropáčová     24.1.2010

vytisknout  e-mailem