Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sériový lupič z Prahy 9 je ve vazbě

Úspěšná akce „Netopýr“ - soudce nakonec poslal zadrženého lupiče do vazby. Hledáme další poškozené! 

Kriminalistům z pražské Palmovky se během minulého týdne podařilo zadržet muže podezřelého ze tří loupežných přepadení, které prováděl na přelomu měsíce května a června v pražských lokalitách Prosek, Letňany a Čakovice. Sedmatřicetiletý muž se vždy řídil stejným scénářem - vždy kolem třetí hodiny ráno přistoupil u autobusové zastávky zezadu k neznámé ženě, požadoval kabelku, mobilní telefon a peníze a hrozil u toho použitím krátké střelné zbraně. Během těchto loupeží naštěstí nedošlo k žádnému zranění přepadených žen a to i přesto, že jedna z nich svoje cennosti usilovně bránila. Způsobená škoda na odcizených věcech se pohybuje okolo 15 tisíc korun.
 
Na středu 12. června naplánovali kriminalisté skrytou akci nazvanou „Netopýr“, která skončila úspěchem. Kriminalisté totiž u autobusové zastávky Nový Prosek zahlédli podezřelého muže, jak sahá pod oděv do oblasti podbřišku a snaží se vytáhnout zbraň, aby mohl přepadnout další ženu, kterou si vyhlédl v noční lince autobusu. Kriminalisté proto okamžitě muže za užití donucovacích prostředků zadrželi a při prohlídce u něj dokonce nalezli krátkou střelnou zbraň připravenou k použití.
 
Zadržený muž skončil na služebně, kde pak policisté z dostupných evidencí zjistili, že lupič byl už v minulosti pětkrát soudně trestaný za majetkové a násilné trestné činy a podle jeho výpovědi se už od svých deseti let snaží spáchat sebevraždu. Vyšetřovatel následně zadrženého obvinil z trestného činu loupeže za tři dokonané skutky a pokusu loupeže na pražském Proseku, za což mu hrozí až desetileté vězení. K případu přizval vyšetřovatel i soudního znalce z oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie, který posoudí duševní stav obviněného. Policisté nakonec podali státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby a soudce uvalení vazby akceptoval.
 
Policisté v souvislosti s tímto případem hledají ženu, která v noci z úterý na středu 12. června cestovala kolem třetí hodiny ranní nočním autobusem linky číslo 511 a pohybovala se v blízkosti autobusové zastávky Nový Prosek. Tato žena by totiž mohla svým svědectvím významným způsobem pomoci kriminalistům ve vyšetřování.
 
Kriminalisté ovšem nevylučují, že obviněný lupič by mohl mít na svědomí daleko více takových případů. Žádají proto další případné poškozené ženy, které s tímto mužem přišly do kontaktu, aby volaly tísňovou linku 158 a vše dodatečně oznámily.  
 
por. Bc. Jana Rösslerová 21. 6. 2013
Odkazy do noveho okna

Daktyloskopování

Daktyloskopování 

Detailní náhled

Obviněný lupič

Obviněný lupič 

Detailní náhled

Zadržení

Zadržení 

Detailní náhled

Ztotožnění místa

Ztotožnění místa 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem