Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Setkání se seniory v Neratovicích

MĚLNICKO - Preventisté besedovali se seniory v Neratovicích. 

Ve čtvrtek 9. března v odpoledních hodinách proběhla ve spolupráci s manažerem prevence kriminality a preventistou Městské policie Neratovice v prostorách obecního úřadu přednáška určená pro seniory a širokou veřejnost.

Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin zejména v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Starší lidé jsou důvěřiví, žijí osamoceně, proto se často stávají obětí podvodníků, zlodějů, kteří se pod různými záminkami dostávají do jejich blízkosti a nezřídka i do jejich obydlí. Podvodem nebo krádeží je připraví mnohdy o celoživotní úspory, někdy se setkáváme i s fyzickým napadením.

Tématem odpoledne byla proto z těchto důvodů prevence kriminality páchaná na seniorech. Policistka formou přednášky předala občanům některé základní rady a informace týkající se tohoto druhu kriminální činnosti. Posluchači byli mimo jiné upozorněni na podvodníky využívajících různých legend, aby je následně okradli. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech stále více trestná činnost přesouvá do kyberprostoru, byla velká část věnována i tomuto tématu. Senioři byli upozorněni na podvodné telefonáty, kde se pachatelé vydávají za vnuky, vnučky, bankéře, policisty a podvodné SMS zprávy. Preventistka jim vysvětlila, proč je důležité během hovoru nesdělovat jména příbuzných, adresu a další údaje. Poté posluchačům pustila názorné ukázky takovýchto telefonátů.

Přidala i rady jak se vyhnout podvodu, jak zabezpečit majetek, jak se chránit přepadení a podobně. Na konkrétních případech z policejní praxe ukázala chyby, kterých se lidé dopouštějí. I sami posluchači přidali své zážitky a životní zkušenosti týkající se páchání trestné činnosti.

Obdobná beseda proběhla i v následujícím týdnu 15. března v Domě Kněžny Emmy-domov pro seniory. Při besedách preventista Městské policie Neratovice přítomné seznámil s chystanými projekty a akcemi, na které se veřejnost může v nadcházejícím období těšit.

Všichni účastníci obou besed dostali na závěr dárky. Domů odcházeli spokojeni, plni nových informací.

Shrnutí některých rad:

Bezpečně v domě

  • Do domu vpusťte pouze ty, které dobře znáte nebo kteří se vám důvěryhodně prokáží a řeknou vám, proč přicházejí.
  • Cizí lidi nikdy nevpouštějte do domu !
  • Nebuďte důvěřiví ani k různým podomním prodejcům, kteří nabízejí zdánlivě levné zboží.
  • Buďte opatrní, nevěřte každému, kdo vás za dveřmi požádá o pomoc, například o možnost zatelefonovat si, pomoc při nevolnosti či předání zásilky pro vašeho souseda. Situaci můžete řešit, aniž byste otvírali dveře.
  • V případě, že nebudete delší dobu přítomni a jste ochotni investovat vyšší finanční částku, pořiďte si elektronické spínací zařízení, které samo v určitou dobu rozsvěcí a zhasíná světlo či televizor, což působí dojmem, že jste doma.
  • Důležitá telefonní čísla mějte poblíž svého telefonu a na dobře viditelném místě.
  • Dům zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce nebo na zahradu.
  • Je dobré nemít doma větší množství peněz v hotovosti. Peníze můžete ukládat na účty do banky či spořitelny.

Bezpečně na ulici

  • Pokud možno, noste doklady, peníze, klíče, mobilní telefony a další cennosti v tašce nebo kabelce, která má několik vnitřních kapes pro jejich oddělené umístění a hlavní zapínání má na zip.
  • Svým osobním zavazadlům věnujte velkou pozornost zvlášť v MHD, nákupních centrech a všude tam, kde je větší množství lidí.
  • Při výběru finanční hotovosti u přepážky finančního ústavu nebo z peněžního bankomatu dbejte zvýšené opatrnosti. Rovněž při odchodu dávejte pozor, zda vás někdo nesleduje.
  • Nepřijímejte nabízený doprovod ani odvoz od lidí, které neznáte.
  • Pokud je to možné, nechoďte nedostatečně osvětlenými místy a odlehlými, málo frekventovanými uličkami.
  • Pro větší pocit bezpečí můžete nosit v tašce nějaký sprej (deodorant, lak na vlasy nebo slzný plyn), který můžete v případě ohrožení také použít.
  • Nesnažte se na ulici komukoli pomoci tím, že se ho zastanete před útočníkem. Raději zavolejte na některou linku tísňového volání.

 Nejčastější hackerské triky

Kybernetičtí zločinci se při pokusech Vás okrást neustále zdokonalují. K vašim penězům se již dávno nesnaží dostat jen s pomocí e-mailů slibujících snové dědictví či falešných stránek plných gramatických chyb a překlepů. Jejich metody jsou dnes daleko sofistikovanější a kombinují nedostatečné zabezpečení vašich chytrých telefonů a PC, znalosti vašich osobních dat, umění manipulace a momentu překvapení.

Zásady v on-line prostředí, díky kterým budou vaše údaje i peníze v bezpečí

  • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví ani čísla ze své platební karty. Banky se na ně opravdu NIKDY neptají, a to ani telefonicky, ani e-mailem, ani SMS či jinými zprávami. Zároveň nikdy neposílají odkazy na weby, kde jsou údaje vyžadovány!
  • Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze skutečně v ohrožení, banka by již zareagovala dávno a bez vaší pomoci.
  • Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které vám někdo bude diktovat po telefonu. Stejně tak nedávejte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače.
  • Mějte aktualizovaný software a antivirus v PC i telefonu. Aplikace stahujte jen z oficiálních zdrojů a nedávejte jim více oprávnění, než potřebují.
  • Buďte vždy v pozoru, nenechte se zviklat ani nalákat. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku či volejte Policii ČR (158).

por. Mgr. Markéta Johnová
21.3.2023

Odkazy do noveho okna

9.3.2023

9.3.2023 

Detailní náhled

9.3.2023

9.3.2023 

Detailní náhled

15.3.2023

15.3.2023 

Detailní náhled

15.3.2023

15.3.2023 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem