Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sexuální násilník dopaden krátce po činu

ČESKÁ LÍPA - Ženě pomohl kolemjdoucí 

     Minulý týden v úterý 26. dubna kolem 23.15 hodin ve Zhořelecké ulici na sídlišti Špičák v České Lípě před místním autosalonem přepadl 35 letou ženu sexuální násilník. Pachatel ji chytil pevně kolem těla a začal ji osahávat na intimních místech. Potom ji povalil na trávník a snažil se jí svléknout oblečení. Žena se mu aktivně bránila a volala o pomoc, což naštěstí zaslechl kolemjdoucí muž, který jí přiběhl na pomoc. Násilníka z jeho oběti odstrčil a ten pak z místa činu utekl. Ženě po něm kromě psychického traumatu zůstalo  několik modřin na těle. Její zachránce přivolal mobilním telefonem městské  strážníky a na místo také bleskově vyjeli i policisté z hlídkové služby.

    

     Muži zákona zahájili po sexuálním útočníkovi rozsáhlé pátrání a pročesávali sídliště Špičák i přilehlé okolí doslova metr po metru. Policisté zkontrolovali každého muže, který se pohyboval venku a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Ještě téže noci zaujal jejich pozornost podezřelý 39 letý muž, kterého nad ránem na základě nashromážděných důkazů zadrželi v policejní cele a následně obvinili ze spáchání pokusu přečinu znásilnění. Za to ho soud může poslat do vězení až na 5 roků. Dne 28. dubna v odpoledních hodinách uvalil soudce Okresního soudu v České Lípě na obviněného vazbu.

 

     Muž, který zabránil pachateli dokonat jeho násilný čin,  je 46 letý Českolipan. Za svou pohotovost a obětavost si zaslouží úctu a respekt všech slušných lidí. Jeho připravenost pomoci jinému v nouzi není v dnešní době vůbec žádnou samozřejmostí. Pro srovnání uvedeme jeden příklad za všechny. V polovině září loňského roku nedaleko parku Milady Horákové v Moravské Ostravě znásilnil 27 letý muž 51 letou ženu. Pachatel své oběti přitom způsobil několik bolestivých zranění po těle včetně zlomenin. Když se jí podařilo z rukou surovce za využití lsti uniknout, běžela k nedaleké zastávce tramvaje, kde v tu chvíli stáli tři lidé a žádala je o pomoc. Muž a žena ve věku zhruba padesáti let a asi pětadvacetiletý mladík jí ale nijak nepomohli a odkázali jí na telefonní budku, ze které si prý může policii zavolat sama. To také žena později z posledních sil udělala. Lékaři její zranění hodnotili jako zranění středně těžká a v tomto stavu byla konfrontována nejen s bolestí a se strachem z dalšího útoku pachatele, ale také s nepochopitelnou lhostejností náhodných svědků k jejímu dalšímu osudu.

 

por.Bc. Ivana Baláková
2. 5. 2011

vytisknout  e-mailem