Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Shrnutí případu výbuchu v Paskově

Frýdek-Místek - v místě výbuchu Celního úřadu Paskov nadále probíhá šetření a odborné měření. 

Dne 18.11. 2014, krátce před osmou hodinou ráno, došlo v budově Celního úřadu v katastru obce Paskov k výbuchu. Na místo dorazili ihned složky integrovaného záchranného systému. Z budovy bylo evakuováno na tři desítky osob. Celkem bylo zraněno devět lidí, z toho tři osoby velmi vážně a zbytek utrpěl lehčí poranění . Jednalo se zejména o nadýchání se kouře a zplodin. Na místě zasahovalo několik desítek policistů z celého spektra služeb. Byla zde pyrotechnická služba, dopravní služba, policejní psovodi, speciální pořádková jednotka Ostrava, policisté okolních obvodních oddělení a komisaři kriminální služby a vyšetřování včetně kriminalistických techniků a krizových interventů. Místo události bylo do 13:00 neprůjezdné a provoz jsme odkláněli alternativními objížďkami. Nyní je silnice zprůjezdněna, avšak s mírnou komplikací, kdy provoz je zde řízen policisty kyvadlově.

Z dosavadního šetření vyplývá, že se v budově nenacházel žádný plynový rozvod a také přivolaný pyrotechnik vyloučil, jako možnou příčinu výbuchu nástražný výbušný systém. Na místě události stále probíhá šetření, jehož cílem je zjistit informace a zajistit stopy, které povedou k objasnění příčin a okolností této exploze.

 Po tlakových zkouškách provádíme zejména sondáže a odborná měření. Jejich cílem je zjistit přesné příčiny a okolnosti exploze. Je zřejmé, že výbuch způsobil plyn, a právě těmito měřeními chceme přesně lokalizovat a určit zdroj nahromaděného plynu.
Zjištěné skutečnosti jsou průběžně vyhodnocovány a shromažďovány, tak aby vedly ke konečnému stanovisku, tzn. co bylo příčinou výbuchu budovy Celního úřadu v Paskově. Pracujeme s několika verzemi, mezi kterou se i možnost úniku plynu z  potrubí, kterým je veden důlní plyn a nachází se poblíž místa exploze.

Případ šetříme jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti a v případě zjištění pachatele, tomuto hrozí trest v odnětí svobody až na pět let.

por. Mgr. Vlastimil Starzyk
komisař skupiny tisku a prevence Frýdek-Místek
20.11. 2014

vytisknout  e-mailem