Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Shromáždění proběhlo v klidu

ÚSTÍ NAD LABEM – Policisté především řídili dopravu (aktualizováno)  

Oznámené shromáždění i následný pochod proběhly v Ústí nad Labem v sobotu 8. října 2011 v naprostém klidu. Po projevech na Mírovém náměstí se zhruba 400 lidí vydalo na pochod městem po předem stanovené trase. Na chvíli se průvod zastavil jen na kruhovém objezdu u hotelu Vladimír, kde na něj čekaly asi dvě desítky anarchistů. Obě skupiny na sebe pár minut pokřikovaly a pak se shromáždění opět vydalo na pochod Masarykovou ulicí až na Lidické náměstí. Tam svolavatel shromáždění krátce před půl třetí oficiálně ukončil.
 
Policisté se omezili zejména na řízení dopravy ve městě, tak aby byl co nejméně omezen běžný provoz v centru.
 
Během bezpečnostního opatření policisté zajistili na příjezdu do města  mačetu a lovecký nůž, ve městě pak u jednoho muže ocelovou tyč. Během noci na sobotu prošly hlídky městské policie centrum města po trase oznámeného pochodu. V ulici Velká Hradební strážníci objevili několik připravených hromad dlažebních kostek a v jenom ze sklepů v Brněnské ulici zahlédli otevřeným oknem dřevěné násady a další hromadu dlažebních kostek. Během dopoledne byly dlažební kostky i dřevěné tyče odvezeny.
 
 Podpořit shromáždění místních občanů přijelo v sobotu do Ústí nad Labem zhruba 70 pravicových extremistů. Ti se po ukončení shromáždění částečně rozjeli domů a část se sešla  v několika ústeckých restauracích. Policie bude monitorovat jejich pohyb až do večerních hodin, dokud z města neodjedou.

 

Aktualizace v 18.15 hod.:

V 18 hodin je ve městě klid, žádní radikálové zde již nezůstali.

Krátce po ukončení shromáždění zaregistrovali kriminalisté v rozcházejícím se davu na Lidickém náměstí muže v tričku s nedovoleným nápiem. Byl předveden na policejní služebnu a zadržen. Je podezřelý ze spáchání trestného činu „projev sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka“. Kriminalisté vyžádají v nejbližších dnech znalecký posudek a na jeho základě bude rozhodnuto o obvinění z trestného činu, vyšetřování je vedeno na svobodě - ze zadržení byl propuštěn. Muži hrozí až tříleté vězení.       (Původně jsme informovali o předvedení dvou mužů -  nápis na tričku druhého však nebyl protiprávní, předveden byl nakonec jen jeden muž)
 

 

 

mjr. Jarmila Hrubešová

8.10.2011

vytisknout  e-mailem