Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Šikana. Ví dobře vaše dítě nebo i vy, co toto slovo znamená?

Rakovnicko – Školy mají stále zájem o přednášky na téma problémové chování, a proto od začátku letošního roku navštívila policistka několik základních škol v okresu Rakovník a povídala si s žáky třetích tříd, co slovo ŠIKANA vlastně znamená. 

Původ slova šikana vychází z francouzského slova CHICANE, což znamená zlomyslné obtěžování, týraní, sužování, pronásledování atd. Šikana je tedy jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí.
Šikana také zahrnuje jak fyzický útok v podobě bití, poškozování věcí druhé osoby, ale i útok slovní v podobě nadávek, pomluv, vydírání, vyhrožování či ponižování.
Nebezpečí šikany spočívá především v závažnosti, DLOUHODOBÉM působení a s tím souvisejících následcích v oblasti duševního a fyzického zdraví.

Je vhodné si se svým dítětem promluvit, důvěřovat mu a rozpoznat, zda se opravdu jedná o šikanu nebo zda to nebyl jen hloupý žert ze strany spolužáka či spolužačky. Nezapomeňte, že se říkává: „Co se škádlívá, se rádo mívá.“

Kde dochází v šikaně?
Ve většině případech k ní dochází mezi dětmi přímo ve škole, na cestě do školy nebo ze školy. Útočník si samozřejmě vybírá vhodná místa a to např.: WC, šatny, zákoutí. Prostě místa, kde nechodí dozor nebo kde dozor špatně dohlédne.

Kdo může být obětí či agresorem?
V obou případech to může být kdokoliv.
Obětí může být dítě, které je nové v kolektivu. Dítě, které je odlišné – vada řeči, malý vzrůst, obezita nebo jiná barva pleti, národnost atd.

Agresorem může být fyzicky zdatný, starší, silný jedinec nebo také žák, který je k dospělým zdvořilý, sám nikoho nešikanuje, ale má své „lidičky na špinavou práci“.

Pokud Vás toto téma zaujalo a chcete se dozvědět více informací, naleznete je na této stránce:
https://www.policie.cz/clanek/preventivni-informace-sikana.aspx

ÚO Rakovník
prap. Veronika Cafourková
24. května 2024

Odkazy do noveho okna

ZŠ Kolešovice

ZŠ Kolešovice 

Detailní náhled

ZŠ Kolešovice

ZŠ Kolešovice 

Detailní náhled

ZŠ Kolešovice

ZŠ Kolešovice 

Detailní náhled

ZŠ Kolešovice

ZŠ Kolešovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem