Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Silniční obchvat Veselí nad Lužnicí

Tábor – Tři nehody s vážnými až tragickými následky v rozmezí osmi dnů. (Hlasová schránka 974 238 116 za pátečním servisem) 

Silniční obchvat Veselí nad Lužnicí, který jako hlavní silniční tah I/3 navazuje na jižní konec dálnice D3, se v závěru uplynulého měsíce zapsal černým písmem do statistik dopravních nehod.
V rozmezí osmi dnů, konkrétně od 22. do 29. ledna, zde došlo ke třem velmi vážným dopravním nehodám. Jejich následkem bylo jedno smrtelné zranění, další čtyři osoby utrpěly závažná poranění, která si vyžádala jejich transport na traumacentrum do českobudějovické nemocnice a další tři osoby pak byly s lehkými zraněními ošetřeny na místě.
První nehodou byl střet dvou osobních vozidel v prostoru pod přemostěním nájezdu křižovatky na Třeboň. Příčinou byl nesprávný způsob jízdy, respektive vyjetí jednoho z automobilů do protisměru. Čelní střet si vyžádal těžká zranění obou řidiček a rovněž tak spolujezdkyně v jednom z automobilů. Hmotná škoda na vozidlech byla odhadnuta na částku 180 000 korun.
Další dvě nehody pak má na svědomí nechvalně proslulá „Svinenská křižovatka“. V obou případech se zde střetla dvě osobní vozidla, kdy příčinou nehody bylo nedání přednosti v jízdě vozidlům jedoucím po hlavní komunikaci. Při prvé z nich, ze dne 25. ledna, zde tragicky zahynul dvaašedesátiletý muž. Při druhé, ze dne 29. ledna, pak dvaašedesátiletá žena utrpěla závažná poranění, která si vyžádala její letecký transport do českobudějovické nemocnice. Oba tito řidiči vjeli do křižovatky z vedlejší silnice, která je označena dopravní značkou „stůj, dej přednost v jízdě“. Posádky vozů, jedoucích po hlavní komunikaci, pak utrpěly naštěstí jen lehká poranění. Hmotná škody na vozidlech byla odhadnuta na částky 175 000 a 300 000 korun.
Na tyto skutečnosti opětovně důrazně upozorňujeme a nabádáme řidiče, aby jízdě na tomto úseku hlavního silničního tahu I/3 věnovali více než zvýšenou pozornost. V prvé řadě apelujeme na řidiče, kteří na obchvat Veselí nad Lužnicí přijíždí z dálnice D3, aby důsledně snížili rychlost z dálničních 130 km/h na 90 km/h, v prostoru „Svinenské křižovatky“ pak na předepsaných 70 km/h (nyní, po dobu opravy poškozených svodidel z poslední dopravní nehody, přechodně na 50 km/h). Rovněž řidiči, přijíždějící od Českých Budějovic po rovném a přehledném úseku, musí respektovat nejvyšší zde povolenou rychlost, tzn. z 90 km/h zpomalit na 70 km/h (nyní přechodně 50km/h). Řidiči, kteří přijíždí do uvedené křižovatky z vedlejších komunikací, pak musí důsledně respektovat dopravní značku „stůj, dej přednost v jízdě“ a vyčkat na okamžik, kdy budou moci do křižovatky opravdu bezpečně vjet, či ji projet.
Do doby, než bude tato problematická křižovatka vyřešena dostavbou dalšího dálničního úseku, kdy v tomto prostoru dojde k přemostění dálnice, zvýší policisté nad obchvatem města Veselí nad Lužnicí dohled.    
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz
1. února 2015 
 
Odkazy do noveho okna

2x OA - Ves.n.L. - I-3 - 22. 1. -  01

2x OA - Ves.n.L. - I-3 - 22. 1. - 01 

Detailní náhled

2x OA - Ves.n.L. - I-3 - 22. 1. -  02

2x OA - Ves.n.L. - I-3 - 22. 1. - 02 

Detailní náhled

2x OA - Ves.n.L. - I-3 - 22. 1. -  03

2x OA - Ves.n.L. - I-3 - 22. 1. - 03 

Detailní náhled

DN - 2x OA - Veselí nad Lužnicí - Svin. křiž. -25. 1. -  01

DN - 2x OA - Veselí nad Lužnicí - Svin. ... 

Detailní náhled

DN - 2x OA - Veselí nad Lužnicí - Svin. křiž. -25. 1. -  03

DN - 2x OA - Veselí nad Lužnicí - Svin. ... 

Detailní náhled

DN - 2x OA - Veselí nad Lužnicí - Svin. křiž. -25. 1. -  04

DN - 2x OA - Veselí nad Lužnicí - Svin. ... 

Detailní náhled

DN - 2xOA - Ves.n.L. - Svin.kř. - 29. 1. 2015 - 01

DN - 2xOA - Ves.n.L. - Svin.kř. - 29. 1.... 

Detailní náhled

DN - 2xOA - Ves.n.L. - Svin.kř. - 29. 1. 2015 - 02

DN - 2xOA - Ves.n.L. - Svin.kř. - 29. 1.... 

Detailní náhled

DN - 2xOA - Ves.n.L. - Svin.kř. - 29. 1. 2015 - 03

DN - 2xOA - Ves.n.L. - Svin.kř. - 29. 1.... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem