Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Silniční zákon a cyklisté

ZNOJEMSKO: Muži jeli bez světel a dívka neměla řádně připevněnou přilbu. 

    Zákon o provozu na pozemních komunikacích pamatuje i na cyklisty. Během včerejšího dne jsme přistihli tři osoby na jízdních kolech, které ustanovení tohoto zákona nerespektovaly.
     První případ vyšel najevo při dopravní nehodě, která se stala o půl páté odpoledne v obci nedaleko Hrušovan nad Jevišovkou. Čtrnáctiletá dívka se pravděpodobně nevěnovala plně řízení svého jízdního kola a upadla. Vzhledem k tomu, že neměla řádně připevněnou helmu, utrpěla poranění na hlavě  a skončila v nemocnici ve Znojmě. Cyklista mladší 18 let je přitom povinen za jízdy použít ochrannou přílbu (schváleného typu podle zvláštního právního předpisu) a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. Helma podle lékařů výrazným způsobem zmírňuje následky pádu a může zachránit i život. 
     Účastníci provozu na pozemních komunikacích musí pamatovat i na zásadu viditelnosti. Být dobře viděn zajistí funkční světla a různé reflexní prvky na kole i na oblečení. Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může cyklista použít náhradou za světlomet svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem.
     Včera jsme přistihli dva muže z našeho regionu ve věku osmadvacet a osmatřicet let, jak jedou na kolech bez osvětlení. Bylo to po sedmé a osmé hodině večerní ve Znojmě. Na místě dostali pokutu dvě stě korun. Za tento přestupek lze však v souladu se zákonem uložit v blokovém řízení  pokutu až dva tisíce korun.

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 9. října 2013

vytisknout  e-mailem