Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Silvestr a Nový rok na Náchodsku

Kostel v Teplicích nad Metují měl nezvanou návštěvu 

Během 31. 12. 2009 až 3. 1. 2010 policistům náchodského regionu přibylo 43 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu těchto dní 15 nových trestných činů a řešili 25 přestupků. Tři spisy se netýkaly trestních záležitostí.
 
Samotný Silvestr přinesl porci případů největší. Policisté vyjížděli k sedmi trestným činům a osmi přestupkům. Nový rok sekundoval přídělem polovičním, sedmi trestnými činy a pěti přestupky. Trestná činnost se týkala zejména majetku. Policisté z Broumova, České Skalice, Police nad Metují, Nového Města nad Metují, Hronova i Náchoda vyráželi k nahlášeným vloupáním a krádežím. Zloděje zajímaly krátkodobě i dlouhodobě opuštěné objekty, jako kiosky na fotbalovém hřišti, mateřská škola, prodejna potravin, zaparkovaná auta, chalupy.
 
V průběhu volných dní se na linku 158 obrátilo celkem 149 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili méně než polovinu telefonátů, 61volání. Zbylých 88 telefonátů nesouviselo s prací policie.  Přímo na Silvestra volalo na tísňovou linku 50 občanů, což bylo přesně dvakrát tolik, než den následující, tedy 1. ledna 2010. Silvestrovské telefonáty na tísňovou linku zaměstnávaly operační důstojníky převážně nevyužitelnými sděleními, a to v poměru 3 ku 2 k využitelným.
 
Přestupky, které policisté v těchto dnech řešili, se týkaly jak majetku, tak občanského soužití. Žádné příliš bujaré oslavy, kde by museli zasahovat policisté, však tento rok náchodští muži zákona řešit nemuseli.
 
Opět jeden evergreen si do svých evidencí zapsali policisté z Červeného Kostelce. Na Silvestra žena oznámila, že jí někdo při nakupování odcizil z kapsy kabátu její mobilní telefon. Na krádež však bohužel přišla až s několikadenním zpožděním.
 
Novoroční bilanci začali tepličtí policisté vyšetřováním vloupání do místního svatostánku. V době od středy 30. 12. 2009 do soboty 2. 1. 2010 kostel „poctila“ nezvaná návštěva. Dosud nezjištěný zloděj nějak otevřel zajištěné okno poustevny a vnikl přes spojovací chodbu až do kostela. Celý objekt prohledal a odcizil dřevěný, 120 cm vysoký, kříž s Kristem od lidového řezbáře ze 17. až 19. století. K tomu přibral i 4 kusy pneumatik na ocelových discích na osobní vozidlo. Hmotná škoda byla vyčíslena na 46 a půl tisíce korun.
 
Nedělní dopoledne znamenalo výjezd pro policejní hlídku z Police nad Metují. Společně s hasiči vyjížděli k požáru salaše v obci Bělý. Krátce po desáté hodině sousedi objevili, že z dřevěného stavení u lesa stoupá dým a přivolali pomoc. V salaši uhořely 3 kozy, 3 krůty a králíci. Majitelka, 56letá žena z Machova, naštěstí nebyla v době požáru uvnitř. Požár, který pravděpodobně zavinila závada na topidle na tuhá paliva, způsobil hmotnou škodu 66.000 korun.
 
Další případy čtěte zde:
Žádné obchodní centrum, jen chodník,
Přívěs zmizel,
Zásoby na večírek?,
Příčinou nehod byl smyk.
 
por. Bc. Eva Prachařová
4. 1. 2010

vytisknout  e-mailem