Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Šíření poplašné zprávy

Tábor – Opařany – Policisté byli důslední, pachatel je obviněn. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Krátce před půlnocí 28. listopadu loňského roku přijaly všechny složky IZS cestou tísňové linky číslo 112 oznámení o dopravní nehodě dvou vozidel v obci Opařany na Táborku. Volající rovněž uvedl, že se na místě nachází zraněná osoba a že z vozidel unikají provozní kapaliny. Na místo tak vyjeli policisté, zdravotníci i hasiči. Na uvedeném místě, ani v jeho okolí, však k žádné nehodě prokazatelně nedošlo.

Šetření případu se ujali bechyňští policisté, a to pro důvodné podezření, že se jedná o zlomyslné volání. I přes skutečnost, že volající použil telefon bez SIM karty a představil se "jako Novák", dovedlo následné šetření policisty až k muži středního věku. Ten však takovéto jednání zarputile popíral. Policisté si proto ve věci vyžádali odborné kriminalistické vyjádření v odvětví fonoskopie, které prokázalo, že právě hlas tohoto muže je ten, který smyšlenou dopravní nehodu oznamoval.

Případ si převzali táborští kriminalisté, kteří včerejšího dne muže obvinili ze spáchání trestného činu, a to přečinu šíření poplašné zprávy. O vině bude rozhodovat soud. Muž je ohrožen, mimo jiného, trestem odnětí svobody na dobu šesti měsíců až tří let.

Zneužívání složek IZS nelze tolerovat. Zejména pak proto, že právě v tu chvíli mohl být někdo skutečně v ohrožení zdraví či života.

(Pozn. Již samotná zlomyslná volání na tísňové linky jsou přestupkem dle zákona o elektronických komunikacích. Český telekomunikační úřad může ve správním řízení uložit pokutu až do výše 200 000 korun.)

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz , krpc.pio@pcr.cz

29. června 2017

vytisknout  e-mailem