Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Šíření poplašné zprávy

České Budějovice - Telefonující znepokojil jak místní obyvatele, tak i zastavil provoz na železniční trati. 

Včera předali policisté z obvodního oddělení Boršov nad Vltavou sdělení podezření ze spáchání přečinu Šíření poplašné zprávy, 38 letému muži Strakonicka. Svého protiprávního jednání se dopustil tím, že minulý pátek, tj. 30. srpna 2019 pár minut po 13. hodině, zavolal na linku tísňového volání Policie České republiky, že je v blízkosti boršovského vlakového nádraží uložena výbušnina. Na tento telefonát reagovali policisté Integrovaného operačního střediska vysláním nejen místních policistů, ale i specialistů na pyrotechniku se služební kynologie a řídili celou akci. Zároveň se na místo sjeli další příslušníci Integrovaného záchranného systému, který zajistili danou lokalitu a evakuovali přítomné osoby, jak v blízkých budovách, tak i na přilehlých komunikacích. Provoz na železniční trati České Budějovice – Český Krumlov byl přerušen, taktéž i na silnici vedoucí z obce Včelná na Boršov nad Vltavou.

Prohlídkou nebylo nic nalezeno, takže po několika desítkách minut byl stav uveden do běžného provozu. Policisté se při pátrání po telefonujícím zaměřili díky operativní technice na místo, odkud mohlo být voláno a dalším šetřením se jim během víkendu podařilo zjistit původce telefonátu.

Na základě těchto indicií byl muž počátkem toho týdne vypátrán a předveden na služebnu.

Svým skutkem úmyslně sdělil nepravdivou poplašnou zprávu, která vyvolala opatření vedoucí k nebezpečí znepokojení části obyvatelstva a bezdůvodnou záchrannou práci složek Integrovaného záchranného systému. Zároveň musí podezřelý počítat, že mu na vrub bude kladeno, aby uhradil náklady spojené s výjezdem, evakuací a zastavením provozu Českých drah a Dopravního podniku města České Budějovice.

Prověřováním též policisté zjistili, že telefonující má za poslední léta opakované jednání stejného charakteru, kdy také volal na linky tísňového volání a vymýšlel si uložení nástražného výbušného systému.

Případ je řešen formou zkráceného přípravného řízení a lze předpokládat, že během dvou týdnů stane viník před soudcem okresního soudu.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

4. září 2019

Odkazy do noveho okna

Šíření poplašné zprávy na Boršově 1.

Šíření poplašné zprávy na Boršově 1. 

Detailní náhled

Šíření poplašné zprávy na Boršově 2.

Šíření poplašné zprávy na Boršově 2. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem