Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Škoda 20 milionů a 200 poškozených lidí

KRAJ - Aktualizace -Dva muži páchali trestnou činnost po celé republice.  

 AKTUALIZACE 16:45: Soudce okresního soudu uvalil na oba muže v odpoledních hodinách vazbu.
 
Královéhradečtí kriminalisté Odboru hospodářské kriminality zadrželi v úterý 10. 2.2015 na dvou místech, a to v Plzni a v Praze, dva muže ve věku 39 a 42 let pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu.  V Plzni se na zadržení mladšího muže musela aktivně podílet i zásahová jednotka, neboť kriminalisté měli informace, že by muž mohl být ozbrojený.
 
Podvodu se měli dopouštět tím, že aktivně nabízeli své služby zájemcům o prodej akcií zemědělských podniků a prodej zemědělské půdy. Obchody ale probíhaly ke spokojenosti pouze jedné strany, a to jejich.  Při realizaci obchodních aktivit získali nejprve od majitele akcií nebo pozemků plnou moc, díky které získali nad obchody absolutní kontrolu. Naopak majitel neměl tušení, jakým způsobem prodej probíhá. Tyto komodity buď prodali a získané finanční prostředky majiteli vůbec nevyplatili, nebo je „nastrčenému“ zájemci prodali za zlomek ceny a až následně prodali za plnou cenu. Takto získané finanční prostředky pak používali pro svoji potřebu.     
 
Zejména mladší muž z Plzně, který měl být dle dosavadního vyšetřování „hlavou“ podvodů, dával rád na odiv, že je movitý. Nicméně řada věřitelů, která za ním v tuto chvíli stojí, je opravdu dlouhá. Kriminalisté samozřejmě zjišťovali zda vlastní nějaké movité či nemovité věci a stavy na bankovních účtech pro případné zajištění výnosu z trestné činnosti, oba muži jsou ale v podstatě nemajetní. 
 
V současné době evidujeme 170 poškozených akcionářů a 30 majitelů pozemků, kteří přišli o své peníze. Škoda, kterou těmto důvěřivým lidem po celé České republice způsobili, je v současné době vyčíslená zhruba na 20 milionů korun.
Vyšetřovatel oba muže po provedení všech potřebných úkonů obvinil z podvodu a k rukám státního zástupce zaslal podnět na jejich vzetí do vazby.
V případě odsouzení jim hrozí vysoký trest až 10 let odnětí svobody.
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
11. 2. 2015, 12:00
 

vytisknout  e-mailem