Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Školkový fantóm dopaden

Dosavadní škoda dosáhla 400.000 korun  

Housle, zajištěné při domovní prohlídcePolicisté náchodského regionu úspěšně zakončili pátrání po fantómovi školek a obecních úřadů. Zhruba půl roku jim v rajónu řádila škodná, na kterou líčili. Strach z nezvané návštěvy měly snad všechny školky v okolí, zloděj se podíval do mateřské školy v Nahořanech, nezvanou návštěvu zaznamenali ve školce v Rasoškách, další v Červené Hoře.

 

Stejně jako zařízení pro děti si poberta oblíbil i objekty obecních úřadů. Se smutkem na jeho vpád vzpomínají zejména zastupitelé z Rychnovka, kterým poberta ukradl obecní trezor s hotovostí a pokladem, který měl pro obec nepředstavitelnou, pro zloděje však nulovou hodnotu. Zloděj odtud neznámo jak vyvlekl dvěstěkilový trezor, kde radní kromě financí a stravenek schovávali svoji obecní kroniku a kroniky dalších dvou přilehlých obcí.  Nenechavec se však nerozpakoval ani před branami areálů nejrůznějších firem, převážně z Jaroměřska, Českoskalicka a Náchodska.

 

Kromě peněz, které v napadených objektech hledal nejčastěji, jeho objektem zájmu byly i počítače, fotoaparáty, přehrávače, prostě cokoli, co by šlo zpeněžit. Ve školce například ukradl dětem peníze na výlet, na obecním úřadě zase stravenky.

 

Z množství vytipovaných možných pachatelů na základě důkladného šetření v policejním hledáčku nakonec zůstal 32letý muž z Hradecka, kterého evidovali v databázi celostátně hledaných za jinou trestnou činnost. Muže v pátek 15. 1. 2010 v časných ranních zadržela policejní zásahová jednotka z Hradce Králové v jeho dočasném bydlišti v Černožicích. Společně s ním policisté u něj doma objevili i řadu věcí z pocházející z trestné činnosti. Kromě různých součástí výpočetní techniky, například i onen dvěstěkilový trezor, bohužel už rozpáraný a bez většiny svého obsahu. Mezi zajištěnými věcmi policisté objevili třeba i staré hasičské přilby nebo housle, původ těchto věcí policisté zatím neznají.

 

Do současné doby kriminalisté zadrženému muži na základě zajištěných stop a důkazů přímo kladou za vinu vloupání do pěti objektů, v nichž napáchal škody za téměř 400.000 korun. Z vloupání do dalších minimálně deseti objektů muže zatím důvodně podezírají. Další případy, jež vykazují stejný „modus operandi“, pak prověřují i policisté z Rychnovska a Hradecka, je proto velmi pravděpodobné, že 32letému muži na jeho konto přibudou ještě další skutky a jím napáchaná škoda se zvýší. V současné době muži, kterého policisté obvinili z krádeží vloupáním a poškozování cizí věci, hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

 

Fotogalerie zajištěných věcí

 

por. Bc. Eva Prachařová
18. 1. 2010

vytisknout  e-mailem