Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Školní rok skončil

MĚLNICKO - Preventivní aktivity policistů budou pokračovat 

Policisté jednotlivých obvodních oddělení spolu s pracovníky oddělení tisku a prevence se v posledních dvou měsících školního roku intenzivně zaměřili na studenty střeních škol a děti základních a mateřských škol. Provedli několik desítek besed se žáky na různá témata.V měsíci červnu se pak zaměřili v rámci preventivně prezentačních akcí zejména na téma Bezpečné chování o prázdninách.

gymnázium Neratovice1.jpggymnázium Neratovice1.jpg

Nprap. Vítězslav Jaroš například na Gymnáziu v Neratovicích pohovořil se studenty na téma trestního zákoníku. Zaměřil se na vymezení rolí jednotlivých orgánu činných v trestním řízení. Vysvětlil rozdíly mezi trestným činem a přestupkem a kdy se může jednat o nutnou obranu či krajní nouzi. Na závěr vysvětlil pojem trestní odpovědnost a ukládání trestů za jednotlivá protiprávní jednání.

Na 2. stupni ZŠ Dolní Beřkovice se uskutečnila v rámci prevence sociálně patologických jevů beseda s kurátorkou pro mládež Bc. Jitkou Feixovou z Odboru sociálně právní ochrany dětí Mělník a praporčíkem Hynkem z obvodního oddělení policie Horní Počaply .Cílem besedy bylo seznámení žáků s prací OSPODu a Policie ČR.

Horní Polčaply.jpgHorní Polčaply.jpg

Hovořilo se o aktuálních tématech jako je záškoláctví, šikana, drogy. Praporčíkem Hynkem byla dětem jejich věku přijatelnou formou vysvětlena trestně právní odpovědnost a důsledky protiprávního jednání. Bc. Feixová vysvětlila svoji úlohu při vyšetřování trestných činů, popsala i pomoc OSPODu při ohrožení dítěte syndromem CAN (týrání, zanedbávání, zneužívání). V závěru nechyběl prostor pro diskuzi a zodpovězení dotazů žáků. Ze strany Policie ČR bylo pamatováno i na mladší žáky, kterým praporčík Hynek přivezl omalovánky a vystřihovánky s tématikou Policie ČR.

Několik besed proběhlo také na ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích. První z besed pro žáky šestých tříd byla zaměřena na chování účastníků v silničním provozu. Poručík Johnová z oddělení tisku a prevence KŘ policie Středočeského kraje ukázala mimo jiné i crash testy, na kterých bylo ukázáno, jak je nebezpečné jezdit v autě bez použití bezpečnostních pásů, proč je nutné, aby se ve vozidle v cestovním prostoru nenacházely volně položené věci a podobně. Při druhé z besed pro sedmé třídy vedoucí Poříčního oddělení police Slapy seznámil žáky s prací policistů na tomto oddělení. Pohovořil o technice, výzbroji a výstroji potřebné pro práci policejních potápěčů. Na závěr nezapomněl i na cenné rady při koupání o blížících se prázdninách.

VysokáVysoká

Velmi povedenými byly akce pro žáky základní a mateřské školy ve Vysoké na Mšensku. Žáci měli možnost prohlédnout si policejní čtyřkolku, policejní vozidlo, výstroj a výzbroj policistů z Obvodního oddělení Mšeno. Donucovací prostředky jim policisté ukázali přímo v akci při zadržení pachatele. Děti velmi zaujala ukázka policejních psovodů a jejich čtyřnohých pomocníků při zadržení a eskortě nebezpečných pachatelů. Žáci si mohli také vyzkoušet oblek na výcvik psů. Na místo přijel i záchranář Jan Petržílek se sanitkou zdravotnické záchranné služby. Seznámil přítomné s vybavením vozu a prací záchranářů. Názorně s policisty žákům ukázal i rozdělení rolí a kompetencí jednotlivých složek IZS. Děti byly nenásilnou formou seznámeni s bezpečným chováním nejen na silnicích, ale i v přírodě, při jízdě na kole a koupání v neznámých vodách. Na úplný závěr dostaly děti od přednášejících malé dárky. Ony naopak poděkovaly květinou a obrázky policistům a záchranáři. Dopoledne se i vzhledem k počasí vydařilo, všichni odcházeli spokojení, plní nevšedních zážitků.

VysokáVysoká

Stejný obsah měla i akce v táboře v obci Lhotka, kde trávili pobyt žáci Základní školy J. Seiferta Mělník. Zde přispěli svou ukázkou i mělničtí hasiči a seznámili žáky se svou prací a technikou a riziky v podobě požárů. Poučili žáky jak se v takových situacích chovat, jaká telefonní čísla volat.

Ani o prázdninách však policisté ve svých preventivních aktivitách nepoleví, s dětmi budou besedovat nejčastěji na letních či příměstských táborech. Výjimkou nejsou ani prezentační akce policie nebo dopravně preventivní akce.

Věřme tedy, že si děti při besedách s policisty během školního roku odnesly užitečné informace a prožijí tak pohodové prázdniny bez jakékoliv újmy.

 

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
1.7.2016

 

vytisknout  e-mailem