Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Skvělá práce policistů

Podařilo se objasnit sérii krádeží za několik set tisíc korun  

     Tachovským kriminalistům se na základě důkladného šetření podařilo objasnit několik případů, kterými se policisté v uplynulých měsících zabývali, a to nejen na Tachovsku, ale i na Domažlicku. Z rozsáhlé trestné činnosti za více než 780 000 korun proto mohl policejní komisař obvinit dva muže ve věku 29 a 31 let.
     Mladšímu muži z Domažlicka sdělil obvinění ze spáchání pokračujícího zločinu krádeže spáchaného z části samostatně, z části formou spolupachatelství, dále z pokračujícího přečinu poškození cizí věci spáchaného formou spolupachatelství a z pokračujícího přečinu neoprávněné užívání cizí věci spáchaného formou spolupachatelství.   
     Staršímu muži z Tachovska sdělil obvinění ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství, pokračujícího přečinu poškození cizí věci spáchaného formou spolupachatelství a pokračujícího přečinu neoprávněné užívání cizí věci spáchaného formou spolupachatelství.
     Mladší z mužů se měl na přelomu loňského a letošního roku vloupat do jednoho objektu v obci Staňkov na Domažlicku, ze kterého měl odcizit celkem 24 měděných plechů o různých rozměrech, 200 kilogramů měděného odpadu a 40 kilogramů mosazného odpadu. Dále si měl odnést množství různého nářadí a ze zaparkovaných vysokozdvižných vozíků odčerpat 130 litrů motorové nafty. Majiteli tak byla způsobena škoda za bezmála 291 000 korun.
     V polovině února měli muži společně vniknout do objektu jedné firmy ve Vysočanech, ve které byl starší z nich zaměstnaný. Z kanceláře managera pak měli odciziti tři tankovací karty s PIN kódy a jejich prostřednictvím celkem v osmi případech neoprávněně natankovat a zakoupit dálniční známky. Škoda, kterou tak měli obvinění způsobit, přesáhla 70 000 korun. K odvozu pohonných hmot navíc měli použít firemní vozidlo, neboť starší z pachatelů věděl, kde jsou klíče k autu uložené. Poté vůz vrátili na parkoviště firmy.
     Počátkem března se muži měli vloupat do jedné prodejny v Boru a z pokladny odcizit bezmála 700 korun a dále stolní počítač. Ze skladu pak měli vzít balík s novým horským kolem. Celková škoda přesáhla 50 000 korun.
     V březnu měli obvinění páchat další trestnou činnost na Domažlicku. Ve Kdyni měli za pomoci násilí vniknout do jednoho baru, ze kterého se po jejich návštěvě ztratila finanční hotovost přesahující 72 000 korun. Z baru a z lednice si měli odnést alkohol, nealkoholické nápoje, cigarety a potraviny za více než 3 000 korun. Poté měli poškodit celkem 7 automatů, ze kterých měli vzít finanční hotovost. Na poškozených věcech přesáhla celková škoda 28 000 korun a na odcizených věcech přesáhla částku 187 000 korun.
     K dalším dvěma skutkům došlo v obci Přimda. V jednom případě se měli pachatelé vloupat do objektu, ze kterého si vzali prací prostředek a tekuté mýdlo. Dále se v budově snažili vniknout i do kanceláře, při tom je však vyrušila majitelka, a tak z místa utekli. V tomto případě celková škoda přesáhla 700 korun. Ve druhém případě měli z dalšího objektu odcizit přes 108 000 korun z celkem 13 různých výherních automatů a jednoho jukeboxu. Dále měli vzít kovový trezor s finanční hotovostí 40 000 korun.
     Posledního protiprávního jednání se pachatelé měli dopustit v polovině března letošního roku v Boru. Tam měli vniknout do prodejny, ze které si měli odnést různé malířské potřeby za více než 27 000 korun a z pokladní kasy měli vzít téměř 7 000 korun. Celková škoda na poškozených a odcizených věcech přesáhla 38 000 korun.
     V případě odsouzení mladšímu z pachatelů hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let. Starší může být potrestán mimo jiné i odnětím svobody na jeden rok až pět let.
 
por. Bc. Dagmar Jiroušková
28. 3. 2013
 

vytisknout  e-mailem