Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Slavnosti bojových umění

MS kraj - výtěžek akce opět putoval k Nadaci policistů a hasičů  

sbu_2014_03.jpgV neděli 5. října se pod záštitou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pana plk. Mgr. Tomáše Kužela a Velvyslanectví Japonska v ČR konaly „Slavnosti bojových umění“, letos poprvé v Domě kultury města Ostravy. Jelikož se jednalo o jubilejní, v pořadí již desátý ročník, tradiční hlavní program byl rozšířen o celou řadu doprovodných akcí. sbu_2014_05.jpgV prostoru před kulturním domem měli návštěvníci možnost vidět „vozový park“ nejen krajského ředitelství, ale také hasičů. Ve vestibulu si pak mohli např. vyzkoušet svou zručnost při skládání Origami, ochutnat japonský čaj nebo sushi, zkrátka alespoň trochu „přičichnout“ k japonské kultuře.

Pořadatelem byl již tradičně oddíl AIKIDO Sportovního klubu policie Ostrava v čele s předsedou oddílu nprap. Ing. Kamilem Kozákem. Významnou pomocí přispěli také kolegové ze školního policejního střediska ve Frýdku-Místku s vedoucím mjr. Ing. Milanem Čechovským a policisté oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Ostrava s vedoucím ppor. Bc. Jiřím Hubertem. Netřeba připomínat, že přípravě a organizaci věnovali velký díl svého volného času.

sbu_2014_02.jpgDlouholeté zkušenosti s přípravou tak náročné akce, která, jak je výše uvedeno, bylo letos ještě rozšířena, byla opravdu znát. Letošní ročník „nasadil laťku“ opravdu hodně vysoko. O zájmu veřejnosti svědčí také skutečnost, že samotného hlavního programu se zúčastnilo více než 600 diváků. Moderování se s šarmem a bezprostředností ujali moderátorka Českého rozhlasu Ostrava Kateřina Huberová a herec Národního divadla Moravskoslezského Michal Sedláček. Speciálními hosty programu byli sólisté baletu Národního divadla Moravskoslezského Lucie Skálová a Po-Ju Lin, kteří v úvodu předvedli scénu z baletu japonského skladatele Ryuichi Sakamota Poslední samuraj.

V bohatém programu se prezentovaly oddíly JUDO, KENDO, TAMESHIGIRI, KARATE, TAMESHIWAR, IADO, MUAY-THAI, JU JITSU, CAPOEIRA, AIKIDO. sbu_2014_01.jpgVystupující předvedli své dovednosti s takovou vervou a nasazením, až se občas tajil dech. Zvlášť u nejmladší generace bylo vidět, s jakým zápalem a nadšením se svému vybranému bojovému umění věnují. Z videoprojekce měli diváci možnost vidět umění úspěšného českého bojovníka SUMO Pavla Bojara v sestřihu jeho vítězných zápasů. Dalším zpestřením programu bylo vystoupení bubenické kapely JUMPING DRUMS, která svými rytmy rozpohybovala také hlediště.

Výtěžek akce byl již desátým rokem poukázán na konto Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni. K vybraným téměř 79 000,- Kć přispěli nejen platící diváci, ale také vystupující včetně moderátorů, kteří se vzdali nároku na honorář. sbu_2014_04.jpgPředsedovi nadace policistů a hasičů panu PhDr. Ladislavu Šuterovi šek za hotovost vybranou na festivalu předal ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Tomáš Kužel s předsedou oddílu AIKIDO SKP Ostrava Ing. Kamilem Kozákem. Další šek ve výši 63 000,- Kč předali zástupci fa TESCO, jednoho ze sponzorů akce. Na tuto částku přispěli samotní zaměstnanci ostravské větve obchodního řetězce.

Přestože příprava festivalu je časově náročné a někteří policisté, kteří jí pravidelně rok co rok organizují, jsou vytíženi nejen pracovně, ale také svou dobrovolnou instruktorskou činností v oddíle AIKIDO SKP Ostrava, předpokládáme, že pro ohromný ohlas se milovníci bojových umění z řad účinkujících, ale také z řad diváků, znovu za rok setkají.

Závěrem ještě dlužno připomenout, že akce by se nezdařila bez finanční a také jiné pomoci sponzorů (uvedených na plakátu propagující tuto akci), kteří významně přispěli a bez již zmíněné skutečnosti, že všichni účinkující se vzdali nároku na honorář.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
7.10.2014
 

vytisknout  e-mailem