Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Slavnostní otevření speciální výslechové místnosti

Strakonice - Dětské oběti vyžadují specifický přístup.  

V úterý 27. ledna 2015 proběhlo v budově Územního odboru policie ČR ve Strakonicích slavnostní otevření speciální výslechové místnosti. Jedná se o projekt Programu prevence kriminality MVČR, kdy žadatelem je Město Strakonice. Zřízení i vybavení této místnosti bylo financováno z dotace Ministerstva vnitra ČR za finanční spoluúčasti města Strakonice. Slavnostního aktu se zúčastnil náměstek ředitele krajského ředitelství pro ekonomiku plk. Ing. Mgr. Ivan Fanta a starosta města Strakonice Mgr. Břetislav Hrdlička. Pozvání přijali rovněž hosté z řad okresního státního zastupitelství, okresního soudu, oddělení sociálně právní ochrany dětí, probační a mediační služby, městské policie, Krajského úřadu České Budějovice a další. Přestřižení pásky se ujal starosta města Strakonice pan Mgr. Břetislav Hrdlička s vedoucím Územního odboru Strakonice plk. Mgr. Jaroslavem Nohejlem.
 
Speciální výslechová místnost bude sloužit především k výslechům dětských obětí a svědků, kteří jsou traumatizování trestnou činností, jež byla na nich spáchána. Může být také využita k výslechům žen a seniorů, kteří se stali oběťmi, či svědky násilného trestného činu nebo oběťmi domácího násilí.
 
Před zřízením výslechové místnosti se oběti vyslýchaly v běžných policejních kancelářích, kde je prostředí pro dítě úřední, neútulné a rozhodně nepřináší pocit bezpečí. V případě potřeby se využívala jediná výslechová místnost v Lišově, která je technicky zastaralejší a vzdálena 80 km. Doprava do vzdáleného Lišova tak mnohdy dítě vystavovala dalšímu stresu.
 
„Naším cílem je, abychom oběti při nutných procesních úkonech ještě více nestresovali, zmírnili traumatický zážitek prožité události a tím předcházeli sekundární viktimizaci obětí trestných činů. Dalším mezníkem pro zřízení výslechové místnosti bylo přijetí Zákona č. 45/2013 Sb. o obětech trestných činů, který vstoupil v účinnost dne 1. srpna 2013, který posiluje pomoc obětem trestných činů.“ upřesnil vedoucí Územního odboru Strakonice plk. Mgr. Jaroslavem Nohejl.
 
Místnost je zařízena podle nastavených standardů, je vybavena vhodným nábytkem, obrazy, hračkami, didaktickými pomůckami apod., aby se lépe navodil u vyslýchaného dítěte či dospělé osoby pocit bezpečí, důvěry a podařilo se tak snadnější navázání komunikace policisty vedoucího výslech. Pro výslech s dítětem jsou určeny specialistky z SKPV. Výslech zvlášť zranitelných obětí je založen na zásadě individuálního přístupu a měl by se provádět tak, aby nemusel byt opakován.
 
Součástí výslechové místnosti je monitorovací technická místnost vybavená audiovizuální a počítačovou technikou. Slouží k pořízení záznamů procesních úkonů a zároveň k on-line sledování výslechu ostatními účastníky řízení, které ukládá trestní řád (např. psycholog, pracovník orgánu sociální právní ochrany dětí, státní zástupce …). Zvláště na technické vybavení byl kladen důraz, a proto byla větší finanční částka stanovena právě na pořízení kvalitního zvukového a záznamového zařízení.
 
Financování projektu:
Ministerstvo vnitra: poskytnutá dotace 218 000 Kč
Město Strakonice: spoluúčast  41 600 Kč
Policie ČR: stavební úpravy 61 000 Kč
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz
27. ledna 2015

 

Odkazy do noveho okna

IMG_3557

IMG_3557 

Detailní náhled

IMG_3564

IMG_3564 

Detailní náhled

IMG_3568

IMG_3568 

Detailní náhled

IMG_3570

IMG_3570 

Detailní náhled

IMG_3573

IMG_3573 

Detailní náhled

IMG_3586

IMG_3586 

Detailní náhled

IMG_3601

IMG_3601 

Detailní náhled

IMG_9783

IMG_9783 

Detailní náhled

IMG_9788

IMG_9788 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem