Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sleva 70 – 80%? Nekupuj to!

Praha 30. ledna 2015 – Detektivové ÚOOZ rozprášili koncem loňského roku dobře organizovanou mezinárodní skupinu „podnikající“ v oboru distribuce padělků peněz.  

Na případu detektivové pracovali od dubna 2014. V té době spojili vlastní poznatky s informacemi od Slovenských kolegů a začali se zabývat podezřením, že v ČR by mohla působit organizovaná skupina osob pokoušející se dát do oběhu padělky pětiseteurových bankovek.
Hned od začátku velmi úzce detektivové ÚOOZ spolupracovali se Slovenskými kolegy a v průběhu prověřování, tak, jak získávali další informace, navázali i spolupráci s policejními sbory v Bulharsku a Slovinsku.
Postupně bylo zjištěno, že padělky by měly pocházet z dílny, která se s největší pravděpodobností nachází na území Bulharska a na území ČR jsou distribuovány na základě poptávky. Distribuce z této dílny podle zjištění detektivů nejspíše probíhala i na území dalších států Evropy.
Celá skupina měla fungovat jako velmi dobře organizovaná mezinárodní síť. Podle detektivů ÚOOZ více jak 90% všech padělků Euro této nominální hodnoty zajištěných v roce 2014 v celé České republice pochází právě z tohoto zdroje.
Samotná realizace proběhla již v době od 4. do 6. prosince 2014 v Praze a okolí, na Olomoucku a v Plzni. Z důvodu dalších probíhajících úkonů nebylo však možné o případu veřejnost informovat dříve.  
Z padělání a pozměnění peněz ve spolupachatelství, bylo obviněno celkem 9 osob ve věku od 23 do 55 let. Mezi obviněnými, kteří se trestné činnosti měli dopouštět jako členové organizované skupiny působící ve více státech je i jedna žena ze Slovenska. Bulhary (4), Slováky (3), Maďara a Čecha viní detektivové z toho, že dva hlavní obvinění občané Bulharska (37 a 40 let), trvale žijící na našem území, si v zemi svého původu padělky objednávali a buď sami, či prostřednictvím dalších dvou obviněných krajanů do ČR dováželi. Ty pak měli následně za 20 až 30% jejich nominální hodnoty předávat k distribuci ostatním obviněným.
V rámci realizace bylo provedeno celkem 14 domovních prohlídek a 19 prohlídek jiných prostor, při kterých bylo zajištěno cca 11 tisící pravých Euro v různých nominálních hodnotách, které byly podle detektivů částí výdělku z distribuce padělků. V rámci tohoto trestního řízení bylo dále zajištěno 235 kusů padělků, znaleckým zkoumáním označených stupněm nebezpečnosti č. 2 – tedy velmi zdařilé.
Sedm z devíti osob je stíháno vazebně. Obviněným hrozí v případě prokázání viny v rozsahu obvinění tresty v rozmezí od 8 do 12 let odnětí svobody.
Na případu detektivové ÚOOZ dále pracují a není vyloučeno, že počet obviněných se rozšíří. Padělatelská dílna, která se podle všech indicií nachází na území Bulharska, dosud odhalena nebyla.
Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

vytisknout  e-mailem