Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Slíbil solární elektrárny

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Mladý podnikatel sliboval výstavbu nejen solárních elektráren.  

 

Projekční firma z Uherskohradišťska na svých internetových stránkách nabízí různé projekční práce, mezi nimiž je také výstavba solárních elektráren. O elektrárnu na střeše domu měla zájem i žena středního věku z Polešovic. V prosinci roku 2009 se zkontaktovala s mužem z uherskohradišťské firmy, který jí solární elektrárnu slíbil. Žena hned zaplatila zálohu 50 tisíc korun. Firma ale v dohodnutou dobu se stavbou nezačala, prý kvůli špatnému počasí, což se ještě dalo pochopit. Až se vyčasilo, přišel muž z projekční firmy za ženou s tím, že je potřeba zaplatit zálohu až do výše osmdesáti procent výsledné ceny. Zákaznice tedy poslala na účet i dalších 350 tisíc korun. Po nějaké době firma instalovala kovové stojany. Tím ale veškeré práce skončily. Bylo jaro a počasí rozhodně dostavbě nebránilo. Majitel firmy se začal na urgence vymlouvat a pak přestal se ženou komunikovat úplně. Zákaznice mu tak napsala výzvu ke vrácení peněz. První pokus byl marný, stejně jako druhý zářijový dopis nevedl ke kýžené odezvě. Žena neměla ani peníze ani hotovou elektrárnu. Na střeše bylo jen pár kovových konstrukcí za necelých 50 tisíc korun. Nezbylo jí nic jiného, než se obrátit na policii.

Podobnou zkušenost má s touto firmou i muž středního věku z Krásné Hory nad Vltavou na Příbramsku. V květnu letošního roku sepsal v Uherském Hradišti s majitelem projekční firmy smlouvu o výstavbě fotovoltaické elektrárny na svém rodinném domku. Vše mělo být podle slov majitele firmy hotové do jednoho měsíce od zaplacení zálohy. Zákazník ještě v květnu zaplatil 300 tisíc korun. Jediné, co firma dodala, byly háky za 8 tisíc korun. Od té doby se nic nedělo a firma nevrátila ze zálohy ani korunu.

Majitel rodinného domku v Rychtářově na Vyškovsku složil stejné firmě letos v srpnu zálohu 30 tisíc korun na zateplení domu. Po opakovaných výzvách a odstoupení od smlouvy nikdo z firmy nevrátil zálohu ani neudělal slíbené práce.

Majitel této projekční firmy si vloni na podzim u jiné firmy objednal výkopové práce pro stavbu solární elektrárny v Buchlovicích. Dělníci vykopali, co měli, ale majitel projekční firmy přes několikeré sliby nezaplatil dohodnutých 222 tisíc korun.

Uherskohradišťští kriminalisté začali zjišťovat podrobnosti k jednotlivým případům i dalšímu působení této firmy. V těchto dnech obvinili sedmadvacetiletého majitele firmy ze spáchání trestného činu podvodu, kterého se dopustil tím, že zákazníkům sliboval něco, o čem už od začátku věděl, že nedodrží a to i proto, že aktuální finanční situace a dluhy tomu odporovaly. Obviněnému muži ze zákona hrozí až osm let vězení. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že je pravděpodobné, že podvedených zákazníků může být v celé republice ještě několik.


 

24. listopad 2010, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem