Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Slíbila mu společný život

JIČÍNSKO – Za „americkou vojačku“ zaplatil bezmála 200tisíc korun. 

Buďte obezřetní a nedůvěřujte neznámým lidem. Ačkoliv jsou obdobné podvody opakovaně zveřejňovány, podvodníkům se bohužel stále daří. Případy, které policisté přijímají, jsou mnohdy jako přes kopírák. Podvodníci své oběti loví na internetových seznamkách, ale i na sociálních sítích.

Jičínští kriminalisté se v těchto dnech zabývají dalším případem historky „americký voják“, přesněji „americká vojačka“. Třiačtyřicetiletý muž, tentokrát z Jičínska, se na konci června letošního roku seznámil prostřednictvím internetové seznamky s „osudovou“ ženou vydávající se za důstojnici americké armády působící na misi v Afghánistánu. S neznámou následně virtuálně komunikoval přes různé aplikace. Pachatelka pak pod záminkou zaslání schránky s finanční hotovostí 9 milionů korun a poplatků spojených s distribucí do České republiky, vylákala z poškozeného částku ve výši bezmála 200 tisíc korun.  

V dané věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který pachateli, v případě jeho zjištění, hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Policisté touto cestou opakovaně varují před obdobným či stejným seznamováním se prostřednictvím internetu. Obzvláště při komunikaci v tomto prostředí je nezbytné být obezřetný. Anonymita, kterou na internetu pachatelé využívají, kdy bez jakéhokoliv osobního kontaktu, zpravidla rychle a účinně vylákají peníze ze svých obětí, jim nahrává.

por. Mgr. Lucie Konečná
30.11.2023, 09:15hod.

vytisknout  e-mailem