Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Slibovali pojistku naruby

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté objasnili sérii podvodů s „životní pojistkou naruby“.  

 

Uherskohradišťští kriminalisté obvinili podvodníky, kteří při vybírání peněz na „pojistku naruby“ podvodně vylákali přes 1 300 000 korun od 116 lidí z celé republiky.

Slibovali exklusivní nabídku, kterou jinde člověk nedostane. Nabízeli finanční produkt, který ještě žádná pojišťovací společnost neposkytovala – životní pojistku naruby. Nemělo se jako obvykle začínat od nuly, spořit a platit pojistku, na jejímž konci člověk dostane vyplacenu cílovou částku. Mělo to být opačně: společnost vyplatí klientovi cílovou částku na začátku a člověk ji pak postupně splácí až do nuly. Podmínkou pro vyplacení pojistky naruby bylo zaplatit vstupní poplatek. Tato první platba byla cílem podvodníků, kteří „životní pojistku naruby“ nabízeli. Člověk, který se rozhodl sjednat si tuto výjimečnou pojistku, zaplatil první splátku, která činila okolo pěti procent částky, která mu měla být vyplacena. Po uhrazení splátky měli klienti počkat na to, až jim na účtu přistanou peníze za dohodnutou pojistku. A to čekání se protahovalo a prodlužovalo, až lidé postupně pochopili a uvěřili, že naletěli podvodníkům, kteří jim nikdy žádnou pojistku naruby nevyplatí! Zároveň se od podvodných agentů nikdy nedočkali vrácení peněz z první splátky, protože ty už podvodníci vesele utráceli.

Celou fintu vymyslel na jaře roku 2008 tehdy sedmadvacetiletý muž z obce na Prostějovsku. Začal vystupovat pod jménem Jan Bartošík a vydával se za zástupce rakouské společnosti R-finance. Jméno bylo falešné, stejně jako firma, která neexistovala. Spolu se svou tehdy dvaadvacetiletou známou ze Šternberku začali lidem nabízet vymyšlenou nereálnou pojistku. Nejdříve dali inzerát do regionálních novin a pak začali klienty hledat na doporučení od lidí, kteří se jim už upsali. A začali se „pojišťovat“ staří, mladí, muži, ženy, lidé z vesnic i měst, z Moravy i z Čech. Například jednapadesátiletý muž ze Spytihněvi zaplatil téměř pět tisíc korun a čekal. Šedesátiletá žena z Kyjova zaplatila téměř pět a půl tisíce a těšila se na peníze. Pětadvacetiletá žena z Prahy v první splátce předala podvodníkům jednadvacet tisíc korun.

Jak začal růst zájem o smyšlené pojistky, připojily se ke dvojici další dvě ženy, které začaly sjednávat tyto podvodné pojistky spolu s jejich autorem. Tehdy devětačtyřicetiletá žena z Brna a o deset let mladší žena z Kunovic začaly od lidí vybírat splátky také. Noví klienti se hlásili například z Ostravy, Benešova, Jihlavy nebo Tábora. Lidé, kteří už peníze zaplatili a čekali na výplatu pojistky, začali být nervózní a začali kontaktovat „finančníky“. Jan Bartošík jim zdůvodňoval prodlení plateb nejrůznějšími historkami. Někteří lidé jim věřili, ale jiní prozřeli a přišli celou událost oznámit na policii v Uherském Hradišti. To už bylo jaro roku 2009. Policisté začali zjišťovat detaily k jednotlivým případům, jejichž průběh se podobal, jakoby se jednalo o reprízu divadelní hry, která nevěští šťastný konec. Policisté začali shromažďovat podklady k podvodům Jana Bartošíka, jehož přesná totožnost nebyla policistům známá. Následně kriminalisté začali rozkrývat celou šíři podvodů, kterých se nedopouštěl jen Bartošík, ale i jeho tři pomocnice. Důsledné a trpělivé pátrání po muži, který úzkostlivě chránil svou pravou identitu i před svými pomocnicemi a k postavě Jana Bartošíka vymýšlel různé životní strasti, přivedlo kriminalisty k odhalení pravé identity podvodníka. Zároveň kriminalisté shromáždili důkazy o tom, že letos třicetiletý podvodník spolu se třemi pomocnicemi podvedli 116 lidí, kterým naslibovali životní pojistku naruby a z nichž celkem vylákali 1 355 135 korun!

Uherskohradišťští kriminalisté v těchto dnech vyšetřování série podvodů uzavřeli obviněním muže a tří žen ze spáchání trestného činu podvodu ve spolupachatelství, za což jim ze zákona hrozí až osm let vězení.


 

10. březen 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem