Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Slovák se pokusil vyměnit padělek

Pelhřimov - Slovák požadoval po úředníkovi Městského úřadu v Pelhřimově výměnu falešného dokladu. 

Dne 22.7. 2009 odpoledne informoval dozorčího inspektorátu cizinecké policie Jihlava pracovník odboru dopravy Městského úřadu Pelhřimov, že se na jeho pracoviště dostavil čtyřiatřicetiletý P.H., státní příslušník Slovenska a předložil k výměně řidičský průkaz České republiky znějící na jméno předkladatele, jelikož mu končila platnost tohoto průkazu.
 
Pracovník městského úřadu však pojal podezření, že se jedná o padělaný nebo pozměněný doklad. Na dokladu si totiž všiml jistých nesrovnalostí a ty chtěl konzultovat se specialistou na doklady z cizinecké policie.
 
Na základě těchto skutečností specialista vyjel na místo a cizince vyzval k podání vysvětlení. Věc jsme oznámili jihlavskému státnímu zástupci který dal souhlas se zahájením zkráceného přípravného trestního řízení ve věci podezření z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny, kterého se dopustil tím, že užil padělaný řidičský průkaz jako pravý.
 
Nelze nezmínit, že právě brněnská cizinecká policie upozornila na to že v České republice dochází ke zneužívání padělaných či pozměněných řidičských průkazů jak z České republiky, tak především cizích řidičských průkazů při jejich výměnách na městských úřadech a magistrátech, kde nejsou úředníci zpravidla vybaveni technikou ani srovnávacím materiálem na odhalování padělaných a pozměněných cestovních dokladů. Tak osoba která nikdy neabsolvovala autoškolu získá opravdový řidičský průkaz.
 
Cizinecká policie pak podle požadavků jednotlivých magistrátů, městských úřadů a obcí s rozšířenou působností provedla školení právě těch pracovníků, kterých se tato problematika bezprostředně dotýká.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

vytisknout  e-mailem