Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Cizinci a padělky

České Budějovice - specialisté na doklady oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice šklí strážníky Městské policie České Budějovice 

     Ve čtvrtek 19. srpna proběhlo v pořadí již třetí školení strážníků Městské policie České Budějovice o padělaných dokladech, které provádí specialisté na doklady oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice. Školení probíhá od začátku srpna vždy v tříhodinovém bloku, kdy policista se specializací na doklady seznámí strážníky s problematikou odhalování neregulérních dokladů. Teorie je doplněna ukázkami cestovních dokladů z různých zemí a praktickým ověřením pravosti dokladů za pomoci využití technických prostředků.
 
     Od začátku roku zjistili policisté oblastního ředitelství celkem 20 neregulérních dokladů a veřejných listin, jednalo se např. o padělaný občanský průkaz Itálie, padělaný cestovní pas a identifikační kartu Bulharska, ale také padělaný řidičský průkaz, občanský průkaz a pozměněný cestovní pas Slovenska, které předložil muž vietnamské státní příslušnosti.
 
     Na začátku srpna při kontrole pravidelné mezinárodní autobusové linky do italského Turína zjistili cizinečtí policisté, že jeden z cizinců předložil padělaný italský cestovní doklad. Muže zajistili a při dalším šetření bylo zjištěno, že občan Mongolska dále předložil italský občanský průkaz a italské povolení k pobytu, kde došlo k výměně fotografie. Muž také uváděl nepravdivé informace o své totožnosti s úmyslem ovlivnit rozhodování správního orgánu, a proto mu bylo vydáno rozhodnutí o správním vyhoštění na tři roky.
 
     V květnu, v rámci společné hlídky s PIF Freyung, v obci Hliniště kontrolovali policisté inspektorátu cizinecké policie Prachatice osádku osobního motorového vozidla BMW. Kontrolou dokladů bylo zjištěno, že pětatřicetiletý státní příslušník Německa předložil bulharský řidičský průkaz, který prokazoval známky pozměnění v datové stránce v oblasti personalizace. Muž policisty následoval na služebnu inspektorátu, kde jim sdělil, že si uvedený řidičský průkaz nechal zhotovit v Bulharsku, protože v Německu mu byl vysloven zákaz řízení vozidel a řidičský průkaz odebrán. Zajímavostí na tomto případu je, že vozidlo přibližně 300 metrů před hlídkou zastavilo a řidič si vyměnil místo se spolujezdcem. Tohoto zvláštního chování si hlídka samozřejmě všimla a vozidlo zastavila.
 
     Specialisté na doklady se v této problematice opakovaně školí a soustavně vzdělávají, což přináší úspěchy v podobě zjištěných neregulérních dokladů. Za svou příkladnou práci získali tři policisté oblastního ředitelství služby cizinecké policie České Budějovice od ředitele Služby cizinecké policie plk. Mgr. Vladislava Husáka odznak speciálních činností Služby cizinecké policie v oboru vyhodnocování dokladů.
    

vytisknout  e-mailem