Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Kontrola ubytovny

Ostrava – společně s celníky a hasiči kontrolovali policisté hosty ubytovny 

V ubytovacím zařízení v Ostravě–Zábřehu uskutečnili v úterý 29. června ve spolupráci s Celním úřadem Ostrava a Hasičskou záchrannou službou Ostrava policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava policejní akci „Pobyt“. Akce byla zaměřena na kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců, na kontrolu pravosti a platnosti cestovních dokladů, na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a rovněž na kontrolu, zda nedochází k porušování ostatních právních předpisů. Zúčastnilo se jí celkem 30 policistů inspektorátů cizinecké policie Ostrava, Opava, Chotěbuz , odboru specializovaných činností včetně 4 psovodů se služebními psy ze skupiny služební kynologie Dolní Lomná, 1 psovod krajského ředitelství, 8 celníků a 2 pracovníci hasičské záchranné služby. Na ubytovně zkontrolovali celkem 124 osob z toho 73 cizinců.

Jeden z kontrolovaných cizinců předložil cestovní pas, u kterého policisté zjistili formálníi obsahové nedostatky. Pro ověření mužovy totožnosti a k prověření pravosti dokladu jej policisté nejprve eskortovali na služebnu ostravského inspektorátu a poté k porovnání otisků prstů na inspektorát v Chotěbuzi. Jelikož podezření z pozměnění dokladu a falešné identity sedmačtyřicetiletého cizince se nepotvrdilo, policisté cizince neprodleně propustili.

Hůře dopadla žena, která se snažila vyhnout kontrole. V jednom z pokojů, když policisté po kontrole cestovních dokladů osob přistoupili ke kontrole zařízení a vybavení, objevili v úložném prostoru postele schovanou cizinku. Důvod jejího ukrytí vyšel rychle najevo. Osmapadesátiletá žena měla na základě výjezdního aktu do 16. června 2010 z ČR vycestovat. Na služebně inspektorátu s ní policisté zahájili správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutí o vyhoštění na dobu 3 let. Do doby realizace vyhoštění jí umístí do zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné na Břeclavsku.

S ubytovatelem, který neumožnil policistům vstup do všech míst, kde se cizinci mohli zdržovat, je vedeno správní řízení pro spáchání správního deliktu.

Kromě toho policisté zjistili další 4 přestupky podle zákona o pobytu cizinců, za které uložili blokové pokuty v celkové výši 4 000,- Kč. Na parkovací ploše před ubytovnou a přilehlých komunikacích zjistili dalších 5 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Dva z nich oznámili příslušnému správnímu orgánu a tři vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 3 500,- Kč.

Součinnostní akce se neminula účinkem. Pracovníci hasičské záchranné služby sice žádné závady nezjistili, ovšem pracovníci celního úřadu zajistili napodobeniny parfémů, různých hraček, plagiáty bot a nekolkovaný alkohol v odhadované ceně přes 220 000,- Kč. Také včerejší akce prokázala profesionalitu a kvalitní spolupráci všech zúčastněných složek.
 

vytisknout  e-mailem