Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Kontrolní akce „Schengen I“

Severní Morava - velká kontrolní akce proběhla ve čtvrtek 24. června v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 

Ve čtvrtek 24. června uskutečnili pracovníci Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava rozsáhlou součinnostní kontrolní akci na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Na stanovištích na vytipovaných komunikacích se akce zúčastnilo celkem 74 policistů a 3 služební psi oblastního ředitelství. Kontrolní akce byla zaměřena na problematiku odhalování nelegální migrace, kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců na území České republiky, na pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a věcech a na dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Při kontrole policisté využili vozidlo, vybavené mimo jiné speciální technikou na vyhodnocování dokladů, tzv „Schengenbus“. Během trvání policejní akce zkontrolovali celkem 1662 osob z toho 866 cizinců a 840 vozidel.

Ve Frýdku-Místku na ulici Příborská kontrolovali pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Mosty u Jablunkova cestující mezinárodního linkového autobusu ve směru z ČR do PR. Mezi nimi se nacházel devětadvacetiletý cizinec, který se na našem území zdržoval nelegálně. Pro pobyt neměl v cestovním pase potřebné české vízum. Na služebně inspektorátu s ním policisté zahájili správní řízení, které ukončili vydáním rozhodnutí o vyhoštění na 1 rok a stanovili, že do 7 dnů musí z území ČR vycestovat.

V Mostech u Jablunkova, nedaleko bývalého hraničního přechodu, kontrolovali policisté stejného inspektorátu osádku osobního vozidla Peugeot. Lustrací zjistili, že spolujezdec, český občan, je veden v evidenci celostátního pátrání. Pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy na něj Okresní soud v Semilech vydal předchozí souhlas se zadržením. Policisté jednatřicetiletého muže umístili do policejní cely v Ostravě. Další muž jedoucí v tomto vozidle jako spolujezdec, měl uložený trest zákazu pobytu na území okresu Frýdek-Místek. Po konzultaci se státní zástupkyni, která konstatovala, že byla naplněna skutková podstata trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, předali sedmadvacetiletého občana ČR místně příslušnému policejnímu obvodnímu oddělení v Jablunkově k zahájení trestního řízení.

Dalšího celostátně hledaného muže během akce vypátrali policisté Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz. V katastru Českého Těšína kontrolovali řidiče, který předložil řidičský průkaz vydaný jeho bratrovi. Tento doklad v evidencích figuroval jako odcizený nebo ztracený. Poté, když policisté ověřili jeho pravou totožnost, zjistili, že na něj Okresní soud v Karviné vydal příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Policisté šestatřicetiletého muže, pravomocně odsouzeného za spáchání trestného činu krádeže, zatkli a umístili do vazební věznice v Ostravě.

Při kontrole v Hrabyni policistům Inspektorátu cizinecké policie Opava kontrolovaný řidič předložil pouze potvrzení o občanském průkazu. Lustrací v evidencích zjistili, má rozhodnutím magistrátu Frýdek-Místek vyslovený zákaz činnosti, řízení motorového vozidla. Poté, když na služebně inspektorátu policisté muži sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, jej propustili. Spisový materiál předali dozorujícímu státnímu zástupci k dalšímu řízení.


Kromě výše uvedených porušení zákona policisté zjistili dalších 14 porušení povinností podle zákona o pobytu cizinců, za což uložili blokové pokuty ve výši 7 100,- Kč a 86 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Za ně uložili další pokuty v celkové hodnotě 53 700,- Kč a 2 přestupky oznámili příslušným správním orgánům.

 

vytisknout  e-mailem