Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Mezi běžci kralovali policisté z Ukrajiny

5. evropské policejní mistrovství v maratonu má své vítěze.  

V Praze se v neděli 9. května 2010 uskutečnilo Evropské policejní mistrovství v maratonu 2010, které pořádala Unie tělovýchovných organizací Policie České republiky (UNITOP ČR) ve spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a Policií ČR. Jednalo se o jednu z nejvýznamnějších akcí v dějinách policejního sportu, která se konala pod záštitou ministra vnitra Ing. Martina Peciny, MBA a policejního prezidenta genmjr. Mgr. Oldřicha Martinů v rámci Pražského mezinárodního maratonu 2010.

 

O účast na policejním maratonu byl velký zájem, přihlásilo se 170 policistů “běžců” z 26 evropských zemí (např. z Belgie, Dánska, Francie, Itálie, Ukrajiny, Ruska, Turecka aj.).

 

Sobota 8. května 2010, den před vlastním závodem, byl ve znamení doprovodných akcí, které připravil organizátor Pražského mezinárodního maratonu 2010 pro závodníky a širokou veřejnost na Výstavišti v Praze 7. Svoji činnost zde představila také Policie ČR. Návštěvníci mohli zhlédnout ukázky z práce policejního pyrotechnika a výcviku služebních psů, které zajistili policisté ze služby cizinecké policie. Po celý den byla k vidění nejmodernější vozová technika Policie ČR, od osobního automobilu, motocyklu, termovize až po speciálně vybavené vozidlo Schengenbus, které využívá cizinecká policie v terénu při odhalování padělaných dokladů.

 

Závod byl odstartován v neděli 9. května 2010 přesně v 9.00 hodin na Staroměstském náměstí, kde se sešla řada významných hostů a sportovních fanoušků, kteří běžce vydatně povzbuzovali. Pro zlatou medaili si do cíle doběhl Ukrajinec Andrii Naumov po 2  hodinách, 13 minutách a 49 vteřinách. Jeho čas mu také postačil na pěkné 14. místo v celkovém pořadí Pražského mezinárodního maratonu 2010. Druhý skončil jeho krajan Salo Taras s časem 2:18:51. Pro bronzovou medaili si doběhl s časem 2:21:33 Slovinec Mitja Kosovelj. Nejlépe se ze zástupců Policie ČR, a to na 8. místě, umístil Jan Bláha s časem 2:31:24.

 

Také kategorii žen dominovaly běžkyně z Ukrajiny. Nejrychlejší byla Ukrajinka Yuliya Ruban s časem 2:31:13. Pro stříbrnou medaili si s časem 2:33:17 doběhla favoritka z předešlého mistrovství Morgunova Lyubov z Ruska. Třetí místo patřilo opět závodnici z Ukrajiny Valentyně Poltavské, která zaběhla čas 2:39:26. Policie ČR bohužel v kategorii žen zastoupení neměla.

 

V pravé poledne proběhlo na Staroměstském náměstí vyhlášení vítězů jednotlivců. Ocenění vítězům předal prezident Evropské policejní sportovní unie (USPE) Luc Smeyers společně s ministrem vnitra Ing. Martinem Pecinou, MBA a prezidentem UNITOP ČR plk. Mgr. Vladislavem Husákem.

 

V neděli v podvečer se všichni účastníci Evropského policejního mistrovství v maratonu 2010 sešli v hotelu Pyramida v Praze, kde byly vyhlášeny výsledky závodu družstev. Slavnostního večera se kromě vrcholných představitelů USPE a UNITOP ČR zúčastnili také významní hosté z Policie ČR, Ministerstva vnitra a jiných institucí. V kategorii družstev mužů si zlatou medaili z České republiky odvezlo družstvo Ukrajiny s celkovým časem 9:30:55. Stříbrnou medaili si s časem 10:11:15 vybojovalo družstvo běžců z Francie. Bronzová medaile potěšila běžce z Německa, jejichž čas byl 10:19:31.  Družstvo běžců Policie ČR se umístilo hned pod stupni vítězů a to na 4. místě.


V kategorii družstev žen se na prvním místě umístily běžkyně z Ukrajiny s vynikajícím časem 10:38:42. Stříbrnou medaili za celkový čas 11:25:00 získalo družstvo běžkyň z  Ruska. Na třetím, bronzovém stupni vítězů stanulo družstvo policistek z Německa, jejichž čas byl 11:58:17.

 

Viceprezident UNITOP ČR PaedDr. Josef Haupt vyjádřil potěšení nad zdárným průběhem maratonu, poděkoval všem běžcům za odvedené výkony a současně jim popřál šťastný návrat do své vlasti. Prezident USPE Luc Smeyers poděkoval organizátorům za bezproblémové zajištní a organizaci Evropského policejního mistrovství v maratonu 2010. Na závěr večera předal putovní vlajku USPE zástupcům Řecka, kteří koncem května 2010 pořádají Evropské policejní mistrovství ve fotbale.

 

Slavnostní ukončení proběhlo ve velice příjemné atmosféře, k níž výrazně přispělo vystoupení policistů z Hudby Hradní stráže a Policie ČR, kterým patří velké poděkování.    

 

Fotogalerie z 5. evropského policejního mistrovství v maratonu

Fotografie z doprovodných akcí

 

por. Bc. Kateřina Bílková

vytisknout  e-mailem