Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Pět let nelegálně = vyhoštění z Česka

Českolipsko – fenoménu solárních elektráren se přizpůsobili i cizinci. 

Dlouholetá spolupráce s Úřady práce pomáhá odhalovat cizince, kteří by v České republice chtěli pracovat bez povolení. Cizinečtí policisté v České Lípě se při kontrolách pobytových a pracovních povolení spolu s úředníky již několik let zaměřují na levné pracovní síly z řad nelegálně pobývajících cizinců.

Ve čtvrtek 30. 9. 2010 tomu nebylo jinak. Policisté zkontrolovali na pěti předem určených staveništích solárních elektráren v okolí obce Ralsko – Kuřivody celkem 164 osob. Podařilo se odhalit 23 přestupků. Na jednoho z českých zaměstnanců bylo vyhlášeno celostátní pátrání pro trestný čin neplacení výživného. U dalších dvou mužů, státních příslušníků Ukrajiny, se policistům podařilo prokázat nelegální pobývání na našem území. První z nich, dvaatřicetiletý Ukrajinec, zde pobývá bez platného víza již od dubna tohoto roku. U jeho padesátiletého kolegy si policisté také mohli přičíst body k dobru. Ukrajinec totiž opakovaně porušuje zákony České republiky zejména tím, že nerespektuje uložená rozhodnutí o správním vyhoštění již od června roku 2005. Tentokrát se ale Ukrajinci přepočítali, oba budou muset v nejbližší době opustit republiku a vrátit se do své rodné země. Druhého z nich budou policisté eskortovat až na hranice, odkud si ho převezmou místní policisté. V dalších případech se převážně řešilo nedoložení dokladů potřebných pro pojištění v České republice.

Policisté cizinecké policie na tomto případu opět mohli ukázat, že jejich práce není nadbytečná, jak rádi v této době prezentují někteří "odborníci". Odhalování těchto nelegálně pobývajících cizinců je každodenním chlebem cizineckých policistů. Takový cizinec, který porušuje zákony České republiky, musí počítat například s postihem správního vyhoštění. Pokud dojde ke zrušení cizinecké policie, nebude kdo by jejich nelegální činnost mařil.

vytisknout  e-mailem