Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Podváděli a brali vyšší sociální dávky

Liberecko – policisté cizinecké policie řeší sérii podvodů české rodiny. 

V průběhu roku 2009 a 2010 si na Liberecku sociálně slabší rodina nezákonně zvyšovala svůj rodinný rozpočet. Několik členů rodiny postupně odjelo do Nigérie uzavřít sňatek s občany Nigérie. Po návratu do Česka však tuto skutečnost příslušným úřadům zatajili a dále žádali o sociální dávky a dávky hmotné nouze jako osoby bez změny rodinného stavu. Tím, že změnu neohlásili, si přišli měsíčně až na několik tisíc korun více do doby, než je koncem dubna 2010 odhalili cizinečtí policisté.

Krajský úřad v Liberci poskytl cizinecké policii údaje, které policisté porovnali s cizineckou databází. Rodinné vazby si však v některých případech neodpovídaly a zjistilo se, že manželství byla při hlášení údajů o rodinném stavu na úřadě zamlčena.

Jedná se o dva muže a dvě ženy ve věku 20-30 let. V některém případě se vdavekchtiví Češi obohatili na sociálních dávkách až o dvacet dva tisíc korun a za podvod jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Cizinečtí policisté se také domnívají, že manželství byla uzavírána pouze účelově, aby si cizinci mohli nárokovat pobyt v České republice jako rodinní příslušníci. Vedle podvodu by se tak podezřelí dopustili ještě trestného činu Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. Věc je nadále vyšetřována cizineckou policií.

vytisknout  e-mailem