Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policejní akce „Průjezd X“

Severní Morava – policejní akci zaměřenou na zjišťování nelegální migrace uskutečnili pracovníci ostravské cizinecké policie 

Vzhledem k analýzám legální a nelegální migrace a vývoje dopadu hospodářské krize na zaměstnávání cizinců uspořádalo ředitelství služby cizinecké policie celorepublikovou akci „Průjezd X“. Zúčastnili se jí také policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava. Policejní akce byla zaměřena na zjišťování nelegálního vstupu a pobytu cizinců na území ČR a na odhalování porušování zákonných norem, zejména těch, které jsou spojeny s oblastí nelegálního zaměstnávání cizinců. Akce proběhla od 19. do 20. července na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje a realizovaly ji prakticky všechny útvary Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava. Policisté kontrolovali osádky automobilů, autobusů a mikrobusů na vytipovaných stanovištích, hosty ubytoven a restaurací, herny a obchody provozované cizinci a společně s pracovníky úřadů práce stavby, rekonstrukce a vytipované výrobní podniky. Zúčastnilo se jí celkem 93 policistů, kteří zkontrolovali 552 vozidel a 1930 osob z toho 964 cizinců.

V rámci této policejní akce kontrolovali policisté Inspektorátu cizinecké policie Opava v katastru tohoto města mladého muže. Lustrací v evidencích zjistili, že na něj pro trestný čin výtržnictví vydal okresní soud ve Vsetíně příkaz k zatčení. Policisté třiadvacetiletého muže, občana ČR, omezili na svobodě a neprodleně eskortovali k soudu, který příkaz vydal.

Další celostátně hledanou osobu, českého občana, vypátrali policisté Inspektorátu cizinecké policie Ostrava. Při kontrole v Moravské Ostravě zjistili, že na čtyřicetiletého muže, podezřelého ze spáchání trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, vydalo Okresní státní zastupitelství v Karviné předchozí souhlas se zadržením. Policisté muže zatkli a předali kolegům karvinského policejního obvodního oddělení, kteří případ šetří.

Na stavbě v Opavě kontrolovali policisté Inspektorátu cizinecké policie Opava společně se služebními kynology. Při procházení jedné z místnosti vyhledal služební pes čtyři ukryté osoby, tři občany ČR a jednoho Slováka. Podle sdělení vedoucího pracovníka, tito lidé na staveništi neměli co dělat. Cizinec nesplnil zákonnou povinnost prokázat svou totožnost, policisté mu udělili blokovou pokutu ve výši 500,- Kč. Všechny čtyři pak předali pracovníkům úřadu práce k dalšímu šetření.


Kromě výše uvedených případů policisté vypátrali jeden hledaný občanský průkaz a jeden hledaný řidičský průkaz. Zjistili celkem 18 přestupků proti zákonu o pobytu cizinců a 42 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, které vyřešili udělením blokových pokut v celkové výši 23 600,- Kč. Další 2 přestupky v dopravě oznámili příslušným správním orgánům.

 

vytisknout  e-mailem