Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policisté uskutečnili další rozsáhlou kontrolní akci

Ostrava - další akci směřovanou na odhalování nelegální migrace uskutečnila cizinecká policie na území severní Moravy 

V měsíci září zaznamenali policisté Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava zvýšený zájem žadatelů o azyl v Polsku využít Českou republiku k tranzitu do dalších evropských zemí. K dnešnímu dni se jedná celkem o 44 cizinců, kteří v Polsku požádali o mezinárodní ochranu a místo toho, aby jak vyplývá z mezinárodních smluv zůstali na území státu, kde o azyl požádali, migrují dále do ČR. V noci z 29. na 30. září proto uskutečnila cizinecká policie další policejní akci zaměřenou hlavně na odhalování nelegální migrace a na kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců na našem území. Policisté všech útvarů ostravského oblastního ředitelství kontrolovali osádky automobilů, autobusů a mikrobusů na vytipovaných komunikacích na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Do akce byla kromě 59 policistů nasazena specializovaná vozidla, tzv. Schengenbusy a psovodi se služebními psy, specialisty na vyhledávání osob nebo omamných a psychotropních látek.

V průběhu akce na stanovišti v blízkosti bývalého hraničního přechodu v Chotěbuzi kontrolovali pracovníci Inspektorátu cizinecké policie Chotěbuz osádku motorového vozidla Ford Fiesta s rakouskou poznávací značkou. Řidič předložil ke kontrole rakouský cestovní doklad pro uprchlíky, ale spolujezdkyně u sebe neměla žádný doklad. Do protokolu cizinka uvedla, že je občankou Ruské federace a uvedla své jméno a datum narození. Vzhledem k tomu, čtyřiatřicetiletá cizinka vstoupila na území ČR bez dokladu, který ji k tomu opravňuje, policisté s ní zahájili správní řízení ve věci vyhoštění z našeho území.

O pár hodin později kontrolovali policisté osádku osobního vozidla AUDI s rakouskou mezinárodní poznávací značkou. Se čtyřmi dospělými cestovalo také jedno malé dítě, všichni občané Ruska. Řidič předložil rakouský doklad s přiznaným statutem uprchlíka, ovšem jeho tři spolujezdci, dvě ženy a jeden muž, u sebe měli pouze dočasné osvědčení o totožnosti cizince v Polsku. Jednatřicetiletého řidiče policisté předvedli na služebnu inspektorátu k sepsání protokolu. Zbývající cizinci, včetně dítěte, budou během dnešního dopoledne převezeni na služebnu odboru specializovaných činností, kde s nimi bude vedeno správní řízení ve věci vyhoštění. Po ukončení řízení budou do doby předání podle Dublinské úmluvy umístěni do některého zařízení pro zajištění cizinců. Je již jisté, že matku s dítětem policisté převezou do zařízení v Bělé Jezové, které je speciálně přizpůsobeno pro rodiny s dětmi.

Během akce v 1.00 hodinu v noci kontrolovali policisté Inspektorátu cizinecké policie Ostrava ve Fulneku řidiče osobního vozidla. Osmadvacetiletý muž ke kontrole předložil pouze občanský průkaz a doklady k vozidlu. Lustrací v evidencích policisté zjistili, že řidičský průkaz předložit ani nemohl, jelikož není vlastníkem řidičského oprávnění a navíc má Okresním soudem Ostrava vyslovený zákaz řízení motorového vozidla. Na služebně inspektorátu s ním policisté zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání.

V době trvání policejní akce, tj. od 29. září 20.00 hod. do 04.00 hodin následujícího dne policisté zkontrolovali celkem 1556 osobních vozidel, 251 mikrobusů, 20 autobusů a 3613 osob z toho 424 cizinců z třetích zemí. Kromě výše uvedených porušení zákona zjistili celkem 13 přestupků, ať již podle zákona o pobytu cizinců nebo proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, které vyřešili udělením blokových pokut v celkové výši 6 300,- Kč.


 

vytisknout  e-mailem