Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Případy nelegální migrace

Policisté cizinecké policie v týdnu od 14.-20. března 2011 řešili celkem 64 cizinců, kteří na našem území pobývali neoprávněně. Nejčastějším prohřeškem cizinců byl pobyt po skončení platnosti víza. 

   Situace na mezinárodních letištích
 
     Na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně bylo v uvedeném týdnu zjištěno 7 cizích státních příslušníků čtyř národností, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky. Převážně se jednalo o tranzitujícícestující. Z hlediska národnostního složení byli zjištěni 3 státní příslušníci Ruska, dva Arménie, 1 Turecka a 1 Iráku.
 
   Nelegální migrace u krajských ředitelství policie
 
     V uvedeném období bylo zjištěno 57 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky po překročení doby platnosti povoleného pobytu. S počtem 21 osob bylo opět nejvíce zjištěno státních příslušníků Ukrajiny, dále 17 osob Vietnamu, 3 osoby Slovenska, 2 Uzbekistánu a ostatních 13 národností se vyskytovalo po jednotlivcích. U některých osob bylo opět zjištěno, že se po dobu několika let zdržují na území ČR, přestože jim bylo uloženo správní vyhoštění. 
 
     Do záchytného zařízení pro cizince se dostavilo samostatně 5 osob buď s žádostí o mezinárodní ochranu nebo s žádostí o vycestování z území, většina přišla po uplynutí platnosti povolení k pobytu.
 
Policisté například řešili:
 
     V Praze byl zjištěn padělek cestovního dokladu u občana Moldavska, v Plzni předložil padělaný cestovní doklad Maďarska státní příslušník Arménie.
 
     V Praze byl kontrolován cizinec čínské státní příslušnosti, u kterého bylo zjištěno, že přicestoval ze Slovenska v roce 2004 bez cestovního dokladu a víza a od té doby se zdržoval na území neoprávněně.
 
     Cizinec ukrajinské státní příslušnosti, který měl v roce 2004 vydané správní vyhoštění, předložil cestovní doklad pod jinou identitou, kterou si nechal změnit legálně v domovském státě, zpět do ČR přicestoval v roce 2007 v době zákazu pobytu a pobýval zde na povolení jiné identity do současného zajištění.
 
     U vietnamského státního příslušníka, který se dostavil s žádostí o vydání výjezdního příkazu k vycestování do domovského státu, bylo následným vytěžením zjištěno, že pobývá nelegálně na území ČR od roku 2008, kdy mu skončila platnost polského víza sloužícího pouze k tranzitu na území.
 
     Další vietnamský státní příslušník zde pobýval nelegálně od roku 2007, kdy mu skončilo platné povolení pobytu za účelem podnikání.

Tabulka kraj 5.bmp

vytisknout  e-mailem