Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Služební vozidla s právem přednosti jízdy

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požádala o následující informace: 

„1) Je nutné mít montáž VRZ ve skrytém provedení zapsanou v technickém průkazu vozidla? 

2) Za jakých podmínek může zdravotnický pracovník používat VRZ? Může VRZ používat i mimo naléhavé případy? 

3) Jaké jsou pokyny pro použití VRZ během různých druhů krizových situací, jako jsou přírodní katastrofy a jiné mimořádné situace? 

4) Jak má zdravotnický pracovník postupovat v situacích, kdy projíždí kolem odstaveného vozidla, které zasahuje do vozovky? 

5) Může získat fyzická osoba povolení k použití VRZ na vozidle, případně za jakých podmínek?“

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a k jednotlivým dotazům sdělila následující informace:

ad 1) Montáž VRZ ve skrytém provedení musí být zapsána v technickém průkazu vozidla, neboť se jedná o pevnou montáž. Dále VRZ musí splňovat podmínky zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a také podmínky Vyhlášky č. 153/2023 Sb., o schvalování technické způsobilosti vozidel a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

ad 2) Řidiči vozidel záchranné služby musí dodržovat ust. § 41 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (dále jen „zákon o silničním provozu“). Povinný subjekt dále k tomuto bodu žadatelce sdělil, že nedisponuje informacemi, zda záchranné služby nebo provozovatelé sanitních vozidel mají interní předpisy, které by upravovaly další podmínky použití VRZ.

ad 3) Policisté se při použití VRZ řídí Pokynem policejního prezidenta 50/2019, kterým se stanoví zásady používání zvláštního výstražného zařízení a rozhlasového zařízení (dále jen „pokyn 50/2019“). Pokyn 50/2019 byl žadatelce poskytnut.

ad 4) Obecně lze konstatovat, že účastnící silničního provozu jsou povinni dodržovat zákon o silničním provozu a řídit se jeho ustanoveními. Povinný subjekt k této části dále sdělil, že nedisponuje informacemi, zda záchranné služby nebo provozovatelé sanitních vozidel mají interní předpisy, které by upravovaly postupy zdravotnických pracovníků při konkrétních situacích.

ad 5) Vozidla, která mohou být vybavena VRZ, jsou uvedena v ust. § 41 zákona o silničním provozu a v Nařízení vlády č. 110/2001 Sb., který se stanoví další vozidla, která mohou být vybavena zvláštním zvukovým výstražným zařízením doplněným zvláštním výstražným světlem modré barvy. Řidičem těchto vozidel smí být osoba uvedená v ust. § 41 odst. 4 zákona o silničním provozu.

pplk. Mgr. Lucie Dvořáková, 21. 6. 2024

vytisknout  e-mailem