Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Služební zbraň

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požádal o následující informace:

„Tímto ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, žádám o informace:
1. Které konkrétní ustanovení zákona či vnitřního předpisu upravuje postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru při odebrání služební zbraně policistovi?
2. Které konkrétní ustanovení zákona či vnitřního předpisu upravuje postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru při odebrání služební zbraně trestně stíhanému policistovi?
3. Které konkrétní ustanovení zákona či vnitřního předpisu upravuje postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru při vrácení služební zbraně trestně stíhanému policistovi?
4. Které konkrétní ustanovení zákona či vnitřního předpisu stanovuje podmínky pro vrácení služební zbraně policistovi?
5. Jaký administrativní postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru následuje po odebrání služební zbraně policistovi?
6. Jaký administrativní postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru předchází vrácení služební zbraně policistovi?
7. Jaký administrativní postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru následuje po vrácení služební zbraně policistovi?“


Policie České republiky sdělila žadateli k jednotlivým dotazům následující informace:

K bodu 1. až 4. bylo žadateli sděleno, že odebrání a znovu přidělení služební zbraně upravuje čl. 14 závazného pokynu policejního prezidenta č. 156/2008, o zabezpečení, přidělování a nošení služebních zbraní, střeliva a munice v Policii České republiky (dále jen „ZPPP č. 156/2008). Na všechny dotazované body (1. až 4.) se vztahuje jeden interní akt řízení s působností pro celou Policii ČR, což ale nevylučuje možnost krajských ředitelství policie upravit si pravidla odebírání zbraní podrobněji v mezích uvedeného pokynu.

K otázkám č. 5. a 7. bylo žadateli úvodem sděleno, že o zbraních (stejně jako u ostatního majetku) musí být po celou dobu jejich používání přehled a organizační složka státu musí zabezpečit jejich zachování, údržbu a ochranu před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím. Všechny uvedené postupy musí být v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví a zákonem č 219/2000 Sb., o majetku.

Otázka č. 5. Jaký administrativní postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru následuje po odebrání služební zbraně policistovi?
Odebrání služební zbraně policistovi se provádí na základě důvodů uvedených v ZP PP č. 156/2008 dle čl. 14. O odebrání musí být zpracován záznam. Způsob vyhotovení záznamu není v předpise konkrétně stanoven. Jednotlivá krajská ředitelství jako organizační složky státu si mohou administrativní způsob nastavit sami. Po celou dobu odebrání zbraně policistovi musí být průkazným způsobem doloženo, kde se zbraň nachází a tato musí být zajištěna tak, aby nedošlo k jejímu zneužití, ztrátě nebo odcizení.

Otázka č. 6. Jaký administrativní postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru předchází vrácení služební zbraně policistovi?
Administrativní postup služebního funkcionáře, který policistovi zbraň znovu přiděluje, není v předpise konkrétně stanoven; vždy však musí být průkazný a tato skutečnost musí být v souladu s rozhodnutím služebního funkcionáře dle čl. 14 odst. 3) ZP PP č. 156/2008.

Otázka č. 7. Jaký administrativní postup služebního funkcionáře na úrovni územního odboru následuje po vrácení služební zbraně policistovi?
Administrativní postup služebního funkcionáře po vrácení služební zbraně policistovi není v předpise konkrétně stanoven. Opatření musí být v souladu s čl. 14 odst. 3) ZP PP č. 156/2008.

Citace z ZPPP č. 156/2008:
Čl. 14
(1) Zbraň se odebere policistovi
a) byl-li zproštěn výkonu služby,
b) bylo-li rozhodnuto o jeho propuštění ze služebního poměru, s výjimkou
propuštění na základě žádosti policisty18),
c) v případě opakovaného nesplnění stanovených prověrek ze služební střelecké
přípravy,
d) v případě jiných závažných důvodů, zejména je-li jeho schopnost k výkonu
služby snížena nemocí, rozrušením nebo psychickým stavem vzbuzujícím obavu
ze sebepoškození, požitím alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek,
omamných nebo psychotropních látek a léků.

(2) Zbraň policistovi odebírá služební funkcionář, jím určený policista nebo
zaměstnanec policie. V případě nebezpečí z prodlení ji může odebrat i jiný policista,
který musí neprodleně cestou bezprostředně nadřízeného vedoucího policisty
informovat služebního funkcionáře policisty, kterému byla zbraň odebrána.
Odebranou zbraň odevzdá služebnímu funkcionáři společně se záznamem o důvodu
odebrání zbraně a údaji identifikujícími zbraň.
(3) Odebraná zbraň může být policistovi znovu přidělena na základě
rozhodnutí služebního funkcionáře.
--------------------------------------------------------
18) § 42 odst. 1 písm. m) zákona č. 361/2003 Sb.

pplk. JUDr. Lucie Žárská, 11. 3. 2023

vytisknout  e-mailem