Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Smolaři“

LIBEREC – Neměli jak odejít, tak se alespoň najedli z cizích zásob. 

Ve čtvrtek 20. září, kolem jedenadvacáté hodiny, procházeli dva mladíci centrem města.
Nedaleko tramvajového terminálu spatřili otevřené dveře do budovy, ve které má sídlo hned několik firem. Mladíci si vyměnili rychlý pohled, který předznamenal jejich další počínání. Nad dokořán otevřenými vstupními dveřmi zauvažovali jako o pozvání dovnitř. Příležitosti tedy okamžitě využili. S předem danou vizí o tom, co budou v budově dělat, rozhodli se objekt prozkoumat, takříkajíc od střechy až po sklep. Vystoupali tedy do horního patra z části rekonstruovaného objektu, kde je při vstupu do jedné z místností zaujal stavební materiál a nástroje. Obtěžkáni bouracím kladivem, kabeláží, ale také oblečením stavebních dělníků, opustili horní patro a sestoupili níže. Chtěli s věcmi zmizet z budovy. Jenže se jim podařilo sestoupit jen o jedno patro. Narazili totiž na již uzamčené dveře. Někdo je v budově zamkl. Museli přijít na náhradní plán. Po chvilce přemýšlení došli k originálnímu závěru. V budově vyčkají rána a pak se pokusí nějak vytratit. Našli si tedy místo vhodné k přenocování. Dveře do kuchyňky byly otevřené a lednice ve svých útrobách jistě skýtala nějaký ten kulinářský požitek. A tak začali stolovat. Jeden z lapků si v mikrovlnce dokonce ohřál „gáblík“ nalezený v lednici, druhý se spokojil s mléčnými výrobky a třtinovým cukrem. Pet lahev s burčákem pak byla již jen příjemnou tečkou gastronomického požitku. S čím však nepočítali, byli zaměstnanci, kteří ještě stále v budově byli. Cinknutí mikrovlnky, vrznutí dvířek lednice a několik pokusů o otevření zamčených dveří do vedlejších místností, vzbudilo v zaměstnancích podezření, že se v budově nachází někdo, kdo to zde nezná.3.png

Přivolaný pracovník bezpečnostní služby objevil oba nevítané hosty, jak sedí v kuchyňce a jsou smířeni se svým dalším osudem. Vyrozuměl o svém nálezu policisty na tísňové lince. Záhy poté si muži zákona pro 26letého nenechavce a jeho o tři roky mladšího kumpána okamžitě přijeli.

Mladíci skončili v policejní cele a následujícího dne jim policejní komisař sdělil ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu krádež ve spolupachatelství. Staršímu z nich, v případě odsouzení, hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta, a to z důvodu předchozí majetkové trestné činnosti, pro kterou již byl rozsudkem Okresního soudu odsouzen. Na jednání mladšího myslí Trestní zákoník sazbou v odnětí svobody až na dvě léta.

 

26. září 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem