Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Smrt „na objednávku“

KRÁLOVÉHRADECKO - Koně jednou rukou hladil, druhou je bodal. 

Koncem ledna jsme Vás informovali o otřesném případu usmrceného a zraněného koně v Novém Městě
. Policejní komisař v těchto dnech z tohoto činu obvinil 27letého muže z Chlumecka. Policisté mu kladou za vinu, že koně usmrtil za úplatu a tzv. na objednávku.

Koncem ledna ho prý oslovil neznámý muž, zda by si za odměnu ve výši 15 až 20 tisíc korun „nějak neporadil“ s koňmi, kteří jsou ustájeni  v objektu u bývalého vepřína v jedné obci na Chlumecku. Má je prý vypustit z ohrady nebo zabít, protože mu údajně jejich majitelka dluží peníze. Obviněný proto ještě téhož dne přišel v nočních hodinách do objektu. S kuchyňským nožem v ruce a v podnapilém stavu nejprve přistoupil k poníkovi, který byl ve výběhu a mezitím, co jej jednou rukou hladil, druhou jej bodl do krku. Tento kůň útok později přežil. Muž pak odešel do stáje, kde stejným způsobem napadl také druhého koně, Českého teplokrevníka, kterého však smrtelně zranil. Při odchodu z objektu byl napaden psem, který se snažil své teritorium vůči neznámu vetřelci zřejmě bránit, proto i toho napadl nožem. Způsobil mu bodnořezné zranění, které pes díky veterinární péči naštěstí přežil.

Majitelce usmrcením koně způsobil i hmotnou škodu, přesahující víc, než 100 tisíc korun, další dosud nevyčíslitelná škoda jí vznikla péčí o poraněného koně.
Obviněný policistům později tvrdil, že muže, který si tento čin objednal, nezná. Otázkou zůstává také to, zda skutečně za „smrt na objednávku“ nakonec inkasoval slíbenou odměnu. V průběhu vyšetřování nikdy však nad svým jednáním neprojevil ani lítost. Uvedeného činu se tento 9x soudně trestaný muž dopustil cca dva měsíce po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody.  Případ je šetřen jako poškození cizí věci s trestní sazbou do jednoho roku. Není však vyloučeno, že bude překvalifikován na  týrání zvířat, kde hrozí pachateli vyšší trest.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 3. června 2014 v 11:00
Odkazy do noveho okna

foto_kůň1

foto_kůň1 

Detailní náhled

foto_kůň2

foto_kůň2 

Detailní náhled

foto_kůň3

foto_kůň3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem