Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Smrt na přejezdu

Řidič nerespektoval signalizaci na zabezpečovacím zařízení 

Dnes v 7.40 hodin se na železničním přejezdu v obci Hradec u Stoda stala tento rok již třetí smrtelná dopravní nehoda na jižním Plzeňsku. Řidič vozidla Peugot 207 vjel na železniční přejezd, kde se střetnul s právě projíždějícím vlakem. Ten auto tlačil po kolejích ještě dalších 500 metrů. V době, kdy se dopravní nehoda stala, byly světla na signalizačním zařízení v provozu. Sedmadvacetiletý muž, který vozidlo řídil, na místě zahynul. Spolujezdkyně, osmiletá dívka, byla sanitkou převezena do nemocnice v Plzni. Ve vlakové soupravě nebyl nikdo zraněn. Během odstraňování následků nehody řídili provoz přes přejezd policisté. Okolnosti této tragické dopravní nehody jsou předmětem šetření.

Podle statistiky došlo k nejvíce dopravním nehodám na přejezdech se zbudovaným zabezpečovacím zařízením. Nejčastěji bourají ti řidiči, kteří nerespektují blikající červená světla na zabezpečovacím zařízení, nedodržují nejvyšší povolenou rychlost, nezastaví před značkou „Stůj, dej přednost v jízdě“, předjíždí na přejezdu nebo v jeho těsné blízkosti.

Řidiči nevjíždějte na železniční přejezd

  • slyšíte-li nebo vidíte-li blížící se vlak,
  • na světelném zabezpečovacím zařízení blikají přerušovaně červená světla nebo je dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky či zvonku,
  • sklápějí, zdvihají se nebo jsou sklopeny závory,
  • dává-li znamení k zastavení zaměstnanec dráhy kroužením červených nebo žlutých praporků nebo za snížené viditelnosti kroužením červeným světlem,
  • nedovoluje-li situace za železničním přejezdem jeho plynulé přejetí a pokračování v jízdě.
 Řidiči uvědomte si, že
  • na železničním přejezdu a v jeho těsné blízkosti nesmíte couvat, otáčet se a předjíždět,
  • pokud je železniční přejezd označen pouze samotnou dopravní značkou, nebo na světelném zabezpečovacím zařízení nesvítí bílé světlo, musíte se vždy jednoznačně přesvědčit, zda-li můžete přejezdem bezpečně projet.

por. Bc. Libor Pilař
29. listopadu 2010
 

vytisknout  e-mailem