Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Smrtelný pracovní úraz

České Budějovice - Kriminalisté zahájili trestní stíhání fyzické i právnické osoby. (Hlasová schránka 974 222 116) 

Kriminalisté oddělení obecné kriminality z Územního odboru České Budějovice koncem srpna zahájili trestní stíhání fyzické a zároveň právnické osoby, zastupující jednu z poboček celorepublikové firmy zabývající se kovovýrobou v krajském městě. Svým opomenutím a zároveň nedbalostním jednáním mohli pravděpodobně zavinit smrt svého zaměstnance (roč. 1994) z bývalé federativní republiky Jugoslávie, a to tak, že zanedbali své povinnosti, vyplývající z jejich povinnosti v oblasti technologického postupu při manipulaci s materiálem a řádného školení bezpečnosti při práci.

Dne 17. října loňského roku v odpoledních hodinách, ve výrobní hale určené pro vážení, skládání a čištění pozinkované oceli, vezl jeden se zaměstnanců na vysokozdvižném vozíku hutní materiál o váze 2 tun, kdy v poloze 3,5 metru nad zemí řidič prudce zastavil, kdy se se vozík převážil na přední část. Zde se však nacházel výše zmiňovaný cizinec, který s dalšími kolegy na zemi rovnal hutní výrobky a následně utrpěl velmi těžká mnohačetná zranění, s kterými byl transportován do nemocnice, kde po více jak dvou hodinách zraněním podlehl.

K případu si kriminalisté vyžádali výsledky soudní pitvy, znalecké posudky i zprávu z Oblastního inspektorátu bezpečnosti práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu, na základě nich zahájili trestní stíhání pro naplnění skutkové podstaty zločinu Usmrcení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí obviněným dle trestního zákoníku trest odnětí svobody na jeden rok až šest let  - dle ust. § 143 odst. 1, 2 trestního zákoníku.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

3. září 2019

vytisknout  e-mailem