Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sňatkem získal pobyt v naší zemi, ona peníze

LIBEREC - Roční vězení hrozilo 18leté ženě z Jablonecka, která uzavřela účelový sňatek s cizincem, kterému tak chtěla pomoci k získání pobytu na území naší republiky. 

Zajímavý případ řešili od konce loňského roku policisté z cizinecké policie v Liberci. Mladá žena pocházející z Jablonecka uzavřela v listopadu za finanční obnos sňatek s cizincem, kterému tím chtěla napomoci k získání pobytu na pzemí České republiky.

S mužem se seznámila asi týden před svatbou v jedné z jabloneckých restaurací. V den seznámení byl této schůzce přítomen i švagr cizince. V restauraci naplánovali svatbu a ta se uskutečnila v polovině listopadu na radnici v Jablonci nad Nisou. Aby vše nevypadalo příliš nápadně, pozvala nevěsta na samotný obřad i své kamarádky. Za sňatek ji cizinec zaplatil 5 tisíc korun, přičemž jí byla přislíbena původně blíže neupřesněná částka.  Dále jí muž nasliboval i další prospěch ve formě placení nájmu bytu. Jak následně mladá žena uvedla, uzavřený sňatek nebyl rozhodně z lásky, vše bylo předem domluvené a hlavním důvodem byl pobyt cizince na území naší republiky. Před samotnou svatbou se snoubenci viděli pouze jednou a nebyl mezi nimi ani přátelský vztah. 

Na základě uzavřeného sňatku podal cizinec druhý druhý den po svatbě žádost o povolení k přechodnému pobytu rodinného příslušníka v České republice na Odboru azylové a migrační politiky v Liberci. Cizinci byl povolen pobyt pouze na 30 dní od vstupu na území naší republiky, což by znamenalo, že by v případě neuzavření sňatku po uplynutí této doby jeho pobyt skončil. Jak policisté následně zjistili, tento muž si již v minulosti podával žádost na policii v listopadu roku 2011 o udělení víza nad 90 dní, která mu však byla v lednu 2012 zamítnuta.

Díky této mladistvé nerozvážnosti policisté z cizinecké policie ženě v průběhu ledna letošního roku sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu "Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky", za který jí hrozilo až roční vězení. V minulosti neměla žádné problémy se zákonem. V tomto případě žena nakonec do vězení nepůjde, neboť státní zástupce návrh na potrestání ženy pro uvedený skutek podmíněně odložil a ženě stanovil zkušební dobu v délce 1 roku. Nyní se bude muset žena chovat tak, aby do vězení nakonec přeci jen nemusela. 


10.2.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem